HABERDENİZLİ.COM

Denizli’nin Pamukkale ilçesi Leodikya Antik kentinde bulunan  Batı Tiyatrosu  Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle restore ediliyor.  2200 yıllık bu tarihi alanın 2 yılda tamamlanacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 2 yıl sonra bu tarihi tiyatroda etkinlikler düzenlenecek.” dedi. 

Denizli’de yapılan antik kazı çalışmalarına büyük destekler veren Denizli Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılından bu yana Leodikya antik kentindeki çalışmaları destekliyor.  Tarihi yapıların ortaya çıkmasıyla UNESCO Dünya Mirası listesine alınan antik kentteki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.  

Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanlığı arasında yeni bir protokol imzalandı.  İmzalanan protokolle Leodikya’da bulunan 2 tiyatrodan birisi olan Batı Antik Tiyatrosu, restore edilerek etkinlik alanı haline getirilecek. 

2200 YILLIK TİYATRO AYAĞA KALKIYOR

Türkiye’de ilk kez 2008-2016 yıllarında imzalan bir protokolle kurumsal arkeoloji sisteminin Denizli’de kurulduğunu anlatan Leodikya Kazısı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Büyükşehir Belediyesi ile beraber burada 12 ay şeklinde çalışmalarımızı sürdürdük ve birçok alanı ayağa kaldırdık. Büyükşehir ile yaptığımız çalışmalar sonunda burası UNESCO’nun dünya Kültür Mirası listesine alındı.  Yerel idarelerle birlikte çalışmanın başarılar getirdiğini burada en iyi şekilde görmüş olduk.” dedi.  

DENİZLİ’NİN EN GÜÇLÜ ETKİNLİK ALANI OLACAK

Denizli’nin 19 antik kentle geçmişin izlerini taşıyan bir şehir olduğunu söyleyen Osman Zolan, “Bu antik kentlerin içinde  şehir merkezine en yakın olan Leodikya antik kentinde 2008 yılından bu yana az zamanda çok mesafe aldık. Bir çok güzellikler ortaya çıktı. Denizlimizin simgesi olan horoz simgesi burada çıktı. tekstil ile ilgili izlerin ve değerlerin bulunması son derece önemli.” İfadelerini kullandı. 

“VATANDAŞLARLA BULUŞTURMAMIZ GEREKİYOR”

Yapıların ortaya çıkmasıyla beraber her geçen yıl ziyaretçi sayısının artığına değinen Zolan, “Leodikya antik kentini vatandaşlarımızla buluşturmamız gerekiyor. Her geçen gün ziyaretçi sayıları da  artarak devam ediyor. Bu antik kentler geçmişte nasıl kullanıldıysa günümüzde de o işlevi görsün diyerek burada bulunan tiyatroyu restore etmek istedik. Batı tiyatrosu Denizli’ye en yakın tiyatro. 15 bin kişi kapasiteye sahip. 6 milyon liralık bir proje olan bu proje 2 yılda tamamlanacak. Tamamlandığında burası çok güçlü bir etkinlik alanı haline gelecek.” Diye konuştu.