HABERDENİZLİ.COM

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve bir süre önce hizmet vermeye başlayan Sokak Hayvanları Barınma, Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Parkı’nın açılış töreni yapıldı. Açılış programına Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve eşi Berrin Zolan, AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Denizli Milletvekilleri Şahin Tin, Ahmet Yıldız ve Nilgün Ök, ilçe belediye başkanları, davetliler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Başkan Osman Zolan, "Bu dünyada yalnız değiliz" diyerek başladığı açılış konuşmasında, "Yeryüzünde diğer canlılarla birlikte  yaşıyoruz. Onların varlığı aslında bizim varlığımızı da sürdürmemizi sağlıyor. Onları korumak, onların yaşam alanlarını daha düzgün halde tutmak, onların önündeki zorlukları kaldırmak veya zorluk çıkarmamak gerekiyor" dedi.

Başkan Zolan: "Ege’nin en büyüğü"

Tesisin Türkiye’nin sayılı büyüklükteki ve kapasitedeki alanlarından biri olduğuna dikkati çeken Başkan Zolan, şunları kaydetti: "Ege’nin en büyüğü. 6 milyon 500 bin liraya mal oldu. Biz sokak havyalarımızın aşılanması, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi noktasında 2004'ten bugüne kadar çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. 33 bin sokak hayvanımızı kısırlaştırıp aşıladık. Bu hayvanlarımızı isteyen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sahiplendiriyoruz. Bakıma muhtaç, hayatını sürdüremeyecek durumda olan  hayvanlarımızı da barınma alanımızda misafir ediyoruz."

Başkan Zolan, "Burada kedilerimiz, köpeklerimiz, Denizlimizin Horozu var. Tüm canlılara 7 tane veteriner hekimimiz ve 38 personelimizle hizmet veriyoruz.  Buranın yapımında emek veren, katkı sağlayan başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımıza ve destek veren tüm vatandaşlarıma huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum" dedi.

Özkan: "Hayvan hakları güvence altında"

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise, hayvan haklarına dair yasal düzenleme geleceğini belirterek, "Bu kanunla inşallah hayvanlara karşı yapılan her türlü işkence, eziyet, kötü muamele ve yaşamlarına kast, suç kapsamına alınıyor. Aynı şekilde onların rehabilite edilmeleri ve sahiplenilmeleri için de bazı hak ve düzenlemeler ön görülüyor. Bu vesileyle de hayvan haklarını korumak, insanın daha sağlıklı bir çevrede yaşamasını da güvence altına almış oluyor. Bu müessese hamdolsun yasadan önce hayvan haklarının güvence altına alınmış olduğunu gösteriyor. Onun için Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ekibine, çalışma arkadaşlarına ve özellikle bu barınakta görev yapan herkese yürekten teşekkür ediyor, başarılar diliyorum" dedi.

Vali Karahan: "Örnek tesis"

Denizli Valisi Hasan Karahan da, "Denizli Büyükşehir Belediyemizin yaptığı, ülkemize ve bölgemize örnek olan bir tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz. İnanan insanlar olarak, Cenab-ı Hakk’ın yarattığı tüm canlı ve cansız varlıkların insanın mesuliyeti altında olduğunu biliyoruz. Bunun gereğini çok güzel eserlerle yapıyoruz. İnşallah Sayın Bakanımızın önderliğinde daha da güzel şeyler yapacağız. Denizli büyük bir tarım ve hayvancılık kenti. Bu örnek projeyi gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve katkıları için Tarım ve Orman Bakanımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Bakan Pakdemirli: "5 yıldızlı otel konforunda"

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, kendisin de bir köpeği olduğunu anlatarak, hayvanların da duyguları bulunduğunu, onlara da insan gibi davranılması gerektiğini söyledi. Tesisin 5 yıldızlı bir otel konforunda olduğunu vurgulayan Pakdemirli, "Buralar hayvanların kalıcı ikameti olmamalı. Zaten öyle oluyor. Hayvanlarımız buraya geliyor, aşılanıyor, kısırlaştırılıyor ve doğal ortamlarına bırakılıyor" dedi. Avrupa’da benzer tesislerde barındırılan sokak hayvanlarına bir ay bakıldıktan sonra sahiplendirilmezse uyutulduğuna dikkat çeken Pakdemirli, "Bizim merkezlerimizde ise asla böyle bir uygulama yaşanmıyor" dedi.

Denizli horozuna yakın ilgi

Tesisin 135 bin metre kare alana sahip olduğunu kaydeden Pakdemirli, "Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Biz belediyelerle ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde olan bir kurumuz. Hayvan barınaklarının yüzde 40’lık maliyetini Bakanlığımız karşılıyor. Bugüne kadar 40 milyona varan bir yatırım yaptık. İnşallah imkanlarımız arttıkça daha fazla şeyler yapacağız. Hayvanlarımız için kalıcı şeyler yapmalı ve onları doğal ortamlarında yaşatmaya çalışmalıyız. Biz bu merkeze yüzde 25 oranında katkıda bulunduk" dedi.

Konuşmanın ardından tesisin açılışı dualarla gerçekleştirdi. Bakan Pakdemirli, Başkan Osman Zolan ve beraberindekiler tesisi gezerek burada misafir edilen Denizli Horozu ve özellikle yavru sokak hayvanları ile yakından ilgilendi.

"5 yılda 500 bin fidan"

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Pakdemirli, Denizli Sevindik Kapalı Pazaryerinde düzenlenen 5 yılda 500 bin sertifikalı ceviz fidanı dağıtım törenine katıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Denizli Ticaret Borsası (DTB) işbirliğinde düzenlenen kampanya kapsamında ilk etapta Denizli'de 30 bin ceviz fidanının dağıtımı gerçekleştirildi.