Denizli'de, Çardak Havaalanı'na giderek darbeye destek verecekleri iddiasıyla yargılanan, Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığı davasında, Başbakanlık avukatı tarafından sunulan dilekçede "tatbikata göre fazla mühimmat" alındı ifadeleri yer aldı.

Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da aralarında yer aldığı 44'ü tutuklu 64 sanığın yargılanmasına devam edildi. Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezinde görülen duruşmaya Başbakanlık avukatları tarafından esasa ilişkin beyan dilekçesi sunuldu. Dilekçede yer alan beyanlarda 15 Temmuz gecesi tatbikata çıkan askerlerin, tatbikattan daha fazla mühimmat ile yola çıktıkları detayı dikkat çekti. 

"Eğitim için gereğinden fazla olan mühimmat ve yiyecek ile Çardak Hava Meydan Komutanlığına doğru yola çıkmışlardır"
Başbakanlık avukatı tarafından mahkemeye sunulan esasa ilişkin beyan dilekçesinde, "15 Temmuz 2016 akşamı planlananın aksine İstanbul ve Ankara'da daha erken saatlerde harekete geçilmesi nedeniyle, Denizli'den destek amaçlı gidecek olan birlik acele şekilde hazırlanarak, yanlarında bir eğitim için gereğinden fazla olan mühimmat ve yiyecek ile saat 23.00 -00.00 civarı toplam 517 askeri personel 41 askeri araçla Çardak Hava Meydan Komutanlığına doğru yola çıkmışlardır. Bu saat itibari ile ülkede bir karışıklığın olduğu haberleri yayılmaya başlamış ve bunu planlanan sözde intikal eğitimi, askeri personel tarafından sorgulanmış ve normal bir intikal eğitimi olmadığına ilişkin şüpheden uzak kanı oluşmasına rağmen sözde eğitime devam edilmiştir. İstanbul ve Ankara'da meydana gelen olayları gerek sosyal medya aracılığı ile anlık paylaşımlardan ya da yakınlarının araması sonucu öğrendikleri, böylece silahlı kuvvetlerinin içindeki FETÖ yapılanmasının darbe girişimi içerisinde olduğunu bilemeyecek durumda oldukları kesinlikle kabul edilemez. Bu nedenle evvela Çardak'a intikal sonra da Ankara'ya intikal için verilen gayri yasal emirlere uyulması, kolluk kuvvetlerine direnilmesi, teslim olunmaması gibi konusu açıkça suç teşkil eden emirlerin Anayasa'nın 137. maddesi gereğince yerine getirilmemesi gerekirken, kanunsuz emirler doğrultusunda hareket edilmesi hukuken hiçbir şekilde koruma altına alınamaz" denildi. 

"Örgüte ait kuruluşlardan özellikle uzak durmuştur"
Beyanda yer alan diğer bir detay ise sanıkların örgütün talimatı ile örgüte ait bankalardan ve okullardan uzak tutulduğuna yer verilerek "MASAK raporundaki Bank Asya Katılım Bankasında hesapları bulunmayan sanıkların da TSK'daki yapılanma gereği tedbir mahiyetinde bulunabileceği, gözden kaçırılmamalıdır. Sanıklar örgütün talimatı üzerine örgüte aidiyetliklerini gizlemek amacıyla örgüte ait kuruluşlardan özellikle uzak durmuştur. Örgütün bütün güç merkezlerine ulaşma amacı için özellikle asker kişiler kendilerini gizleyerek bu yapılanmadan uzak durdukları görüntüsünü vermek adına bankalarından, okullarından, gizli haberleşme araçlarından ve yapılanma ile ilgili her türlü kurum ve kuruluşlardan uzak durmuş, tabiri caizse önlerinden dahi geçmemiştir. Sanıkların bunlardan uzak durmuş olmaları örgüt yapılanmasının içerisinde yer almadıkları anlamına kesinlikle gelmemektedir. Bizatihi asker kişiler için örgüt kuruluşlardan uzak durmak kuralına uymak zorunluluktur" ifadeleri de yer aldı. 
Davanın 7. duruşmasında ilk olarak 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ve avukatının esasa ilişkin savunmaları alındı. Savunmasında iddiaları kabul etmeyen Özbakır, Söke komando birliğinde yer alan askerlerin uyuşturucu kullanan askerler olduğunu ve bu askerlerin komando vasfının dahi taşımadığını iddia etti. Cuntacı komutan tarafından 15 Temmuz gecesi arandığını ve destek asker istendiğini belirten Özbakır, bu askerlerin komando vasfı taşımadığını cuntacı komutana da söylediğini belirtti. Mahkeme başkanı ise bunu neden söylediğini sorması üzerine ise Ankara'ya o askerleri göndermek istemediği için anlattığını söyledi. 
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖ'ye üye olmak" suçlarından açılan davada, aralarında eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın bulunduğu 44'ü tutuklu 64 sanık hakkında Türk Ceza ve Terörle Mücadele kanunlarının ilgili maddeleri gereğince üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.