HABERDENİZLİ.COM

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) şehirlerin iklim değişikliğine olan farkındalıklarını artırmayı ve iklim değişikliği ile mücadele faaliyetlerini öne çıkarmayı hedefleyen Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın Türkiye şampiyonu Denizli Büyükşehir Belediyesi oldu. WWF-Türkiye’nin öncülüğüyle 2019-2020 yılının yarışmasına Türkiye’den 5 şehir (Denizli, İzmir, Kocaeli, Gaziantep, Bursa) katıldı. Yarışma kapsamında, kentler sera gazı envanterlerini ve iklim değişikliği ile ilgili azaltım ve uyum hedeflerini uluslararası veri tabanı Carbon Disclosure Project (CDP) ile tüm dünya kentleriyle paylaştı. Yarışmaya katılan kentlerin iklim krizi ile mücadele yolundaki taahhütleri, uluslararası bilim insanları ve uzmanlar tarafından oluşturulmuş bir jüri tarafından değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda Denizli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ulusal şampiyonu olarak seçildi. 
 
Akıllı Şehir Uygulamaları etkili oldu

Denizli'nin iklim stratejisinden öne çıkan özellikler arasında sera gazı emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğine hazırlanmak için Akıllı Şehir Uygulamalarının kullanılması yer aldı. İçme suyu sisteminin tek bir merkezden kontrol edildiği SCADA sistemi ile su seviyesi ve suyun doğru alanlara en verimli şekilde pompalanmasını sağlanması ve bunun da su ve enerji kaybını azalttığına dikkat çekildi. İklim Değişikliği Eylem Planı'nı hazırlayan Türkiye'deki ilk 3 belediyeden biri olan Denizli Büyükşehir Belediyesi, yarışmaya güçlü uyum hedefleri sundu. Öte yandan Denizli, programın bir parçası olan ve dünyada 62 kentin katılacağı "Kentimi Seviyorum" iletişim kampanyasındaki oylamaya katılacak. http://welovecities.org adresinde yapılacak oylama 14 Eylül - 11 Ekim tarihleri arasında olacak.

WWF'den Başkan Zolan'a tebrik mektubu

WWF, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın ulusal birincisi olmasını ise Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'a bir mektupla bildirdi. Başkan Zolan ve ekibini tebrik eden mektupta şunlar kaleme alındı: "Türkiye’den 5 kentin katıldığı yarışmada, kentler sera gazı envanterlerini ve iklim değişikliği ile ilgili azaltım ve uyum hedeflerini uluslararası veri tabanında tüm dünya kentleriyle paylaştılar. Bu veri girişleri, kentlerin tüm özelliklerini dikkate alarak iklim krizi ile mücadele yolundaki taahhütleri üzerinden, bilim insanları ve uzmanlardan oluşan uluslararası bir jüri
tarafından değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda da Denizli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ulusal kazananı olarak seçildi. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliği azaltım ve uyum taahhütleri çerçevesinde Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın ulusal birincisi seçilmesini sağlayan sizi ve ekibinizi tekrar tebrik ediyor, işbirliğimizin devamını diliyoruz."

"Birlikte başardık" 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, göreve geldikleri ilk günden itibaren doğa ve çevre konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını, yaptıkları her projede önceliklerinin bu olduğunu vurguladı. Doğa ve çevreye verdikleri önemin uluslararası bir kurum tarafından ödülle taçlandırılmasının kendilerini gururlandırdığını söyleyen Başkan Zolan, şunları kaydetti: "Bir zamanlar hava kirliliğinden kuşların dahi uçamadığı bir şehirden bugün yemyeşil nefes alınabilir bir Denizli'ye kavuştuk. Doğa ve çevreye bakışımız ve duyarlılığımız her zaman en üst seviyede oldu. Denizli İklim Değişikliği Eylem Planı’nı birçok büyükşehirden önce hazırladık, örnek olduk, öncülük ettik. Tüm bu güzellikleri de hemşehrilerimizle birlikte, el ele omuz omuza vererek başardık. Biz görev yaptığımız sürede 'nasıl bir fazla eser daha bırakırız', 'nasıl bir fazla derdi daha çözeriz', 'bu şehre nasıl iz bırakır yatırım yaparız' bunun derdinde olduk, olmaya da devam edeceğiz inşallah."

Tek Dünya Kentleri Şampiyonu: DenizliTek Dünya Kentleri Şampiyonu: DenizliTek Dünya Kentleri Şampiyonu: Denizli