HABERDENİZLİ.COM

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, göreve geldikleri ilk günden itibaren hayata geçirdikleri çevre yatırımlarını anlattı. Başkan Zolan, Çamlık Parkı'nda düzenlenen basın toplantısında Denizli'de yüksek başlayan salgının kontrol altına alındığını, alınan önlemlerle bugün Denizli'nin birçok şehre örnek gösterilen noktaya geldiğini söyledi. Tedbirlerin elden bırakılmamasını, maske-sosyal mesafe-hijyen kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini vurgulayan Başkan Zolan, "Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Bu salgın bize çevrenin ne kadar önemli ve değerli olduğunu gösterdi. Denizli, çevreyle ilgili yatırım ve hizmetleriyle, net bir şekilde söylüyorum;  benzeri olmayan bir şekilde başka şehirlerden çok büyük mesafe almıştır" dedi.

"Denizli'de göz gözü görmüyordu"
  
2004 yılında, önceki dönem Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin belediye başkanı kendisinin de başkan yardımcısı olduğu dönemde, hava kirliliğinden dolayı Denizli’nin yüksek bölgelerinde nefes bile alınamadığına dikkati çeken Başkan Zolan, şöyle konuştu: "Bazı günler evlerin bacasından çıkan kömür dumanı nedeniyle göz gözü görmüyordu. O zaman salgın yoktu ama rahatsızlıkları olan vatandaşlarımız maske takıyordu. 2004’de öyle bir Denizli vardı. 200 bin binanın bacasından tonlarca yanan kömürün kokusu, isi ve gazıyla birlikte şehrimiz, insanımız nefes alamaz, zehirlenir durumdaydı. O gün insanımız bu durumu kabullenmişti, öğrenilmiş çaresizlik vardı. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çok şükür Denizlimize doğalgaz geldi. Çok şükür bugün şehrimizin havası tertemiz, çok rahatız."

"1150’nin üzerinde park yaptık"

2004 yılında Denizli’de gidilecek 2-3 park olduğunu kaydeden Başkan Zolan, "Denizlimizin merkezine 1150’nin üzerinde park yaptık. Milyonun üzerinde ağaç diktik. Çamlık, İncilipınar, Adalet, Servergazi, Akvadi Parklarını yaptık.  Her biri ayrı güzellik olan vatandaşlarımızın yürüme mesafesinde çocukları ile birlikte vakit geçirecekleri parklar yaptık. Denizli’den Çardak’a, kent merkezinden Pamukkale’ye giden yolda tek tek ağaç diktik, her biri ayrı güzellik. Bizim çevreye verdiğimiz önem, 2004 yılında başlayan yürüyüş, 16 yılın sonunda nereden nereye getirdiğini ben sizlere özet olarak ortaya koyuyorum.  Denizli’de yaşayan insanlarımız bunun daha fazlasına layık. 2004 öncesinde bu konular akla gelmiyor, gündeme taşınmıyor, böyle bir ihtiyaç bile ortaya konmuyordu" dedi.

"Bugün Türkiye’nin en temiz suyu Denizli’de"
 
Altyapı konusuna değinen Başkan Zolan, "2004 yılında, 60-70 yıllık alt yapıdan dolayı içme sularımızın yüzde 60’ı evlere ulaşmıyordu. Borular delik deşikti. Evlerimizde sağlıklı su yoktu. Göze aldık, cesaret ettik, 2008’in sonunda başlayan altyapı hamlesiyle şehrimizin büyük bir çoğunluğunun baştan aşağı içme suyu, kanalizasyon hatlarını değiştirdik, yağmur suyu hatlarını inşa ettik. Bugün Türkiye’nin en temiz suyu Denizli’de. Musluktan akan sularımızı yeni doğmuş bebeğimize verebiliriz. Altyapı konusunda cesaretle bu işlere girmemiş olsaydık, bugün şehre bir gün su verir, bir gün su veremezdik. Evlerimize gelen suyun temiz olma garantisi veremeyecektik. Bizim davamız, sevdamız Denizli’dir. Ortak sevdamız Denizli’dir. Biz bu sevda peşinde bugüne kadar koşmaya devam ettik" diye konuştu.

"Birçok şehre örnek oluyor, öncülük ediyoruz"

2004 yılında Denizli’de 1 tane atık su arıtma tesisinin olmadığını anlatan Başkan Zolan, "Denizli’nin kanalizasyonu, derelere, nehirlere, ovalara gidiyordu. Başta şehrin merkezinde olmak üzere atıksu arıtma tesisimizi devreye aldık. Bu noktada ilçelerimize doğru birçok noktada atıksu arıtma tesisimizi inşa ederek geliyoruz. Kale ve Tavas Atıksu Arıtma tesislerimiz tamamlandı.  Sarayköy Atıksu Arıtma Tesisimiz 1 ay içerisinde tamamlanacak. Acıpayam’da Atıksu Arıtma Tesisimizi tamamladık ve hizmete aldık. Bizim çevreye bakışımız, çevre ile ilgili duyarlılığımız en üst düzeydedir. 2016 yılında başlattığımız 2016-2030 yıllarını kapsayan Denizli İklim Değişikliği Eylem Planı’nı birçok büyükşehirden önce ilkler noktasında Denizli İklim Değişikliği Eylem Planı’nı hazırladık. Birçok şehre örnek oluyor, öncülük ediyoruz. 

"Bugün arıtma tesislerimizden elektrik üretiyoruz"

Başkan Zolan, sözlerini şöyle sürdürdü: "2004’te başlayıp önceki dönem Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci'nin belediye başkanı olduğu dönemden başlayarak yaptığımız hizmetler sonucu çevre beratları, en sağlıklı şehir ve en temiz şehir ödülleri ala ala bugünlere geldik. Bizim amacımız ödül değil, şehrimize hizmet etmek. Bugün yapmış olduğumuz arıtma tesislerinde elektrik üretiyoruz. Düzenli katı atık sahamızda metan gazından elektrik enerjisi üretiyoruz. Tavas, Kale, Beyağaç, Acıpayam, Serinhisar, Buldan, Güney, Babadağ ve Sarayköy ilçelerimizde vahşi depolamaya son verdik."

 "Nereden nereye geldik"
 
Denizli'de kişi başına 14 metrekare yeşil alan düştüğünü, bu rakamın standartları 8 metrekare olan Avrupa'nın da üstünde olduğuna işaret eden Başkan Zolan, "16 yılda çevre konusunda birçok icraatlarımızı yaparak geldik. Bu yaptıklarımıza bakarak Denizlimiz nereden nereye gelmiş, onu görebiliriz. 2004'te çaresizlik, kabul etmişlik, 'artık bu bizim kaderimiz' denilen kirli havayı solumak vardı. Açıktan akan kanalizasyonlar, altyapıda delik deşik olmuş içinde ne olduğu belli olmayan suların eve ulaşması, kanalizasyonların ovalara, derelere akması vardı. Çok şükür nereden nereye geldik. İnşallah yolumuz uzun daha yapacak çok işimiz var" dedi.  

"Bizim duruşumuz, yürüyüşümüz bellidir"

Denizli Büyükşehir Belediyesinin askı süresi içerisinde, 27 ve 30 Nisan 2020 tarihlerinde itiraz ettiği Avdan Termik Santrali ÇED sürecini detayları ile anlatan Başkan Zolan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da Büyükşehir Belediyesinin itirazlarını dayanak göstererek termik santral ÇED raporunu ve projeyi iptal ettiğini hatırlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başta olmak üzere bu süreçte emek veren katkı sağlayan herkese teşekkür eden Başkan Osman Zolan, "Bizim duruşumuz, yürüyüşümüz bellidir. Denizli’ye sevdamız bellidir. Kimse bizi tartmaya kalkmasın. Bizler bugüne kadar Denizlimize hizmet ettik, inşallah hizmet etmeye de devam edeceğiz. Sağ olsun vatandaşlarımız her seferinde bizlere teveccüh göstererek bizim hizmet etmemizi, hizmetkar olmamızı istedi. Biz de gece gündüz hizmet ediyor, hizmetkar oluyoruz. Derdi şehir ve çevre olan, bu işe hassasiyet gösteren tüm vatandaşlarıma çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.