HABERDENİZLİ.COM

Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin milli mücadele ateşini yaktığı 15 Mayıs 1919 Milli Mücadele Günü, koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle sade bir törenle anıldı. 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda düzenlenen törende Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Başkan Zolan, bir konuşma yaptı. Törene katılan herkese teşekkür eden Başkan Zolan, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan süreci tarihsel gelişimleri ile anlatarak, "101 yıl önce 14 Mayıs'ı 15 Mayıs'a bağlayan gece Yunanlılar İzmir'i işgal etmeye başlamış. Bu işgal Denizlimizi çok yakinen ilgilendiriyor. İşgalin olacağı Denizli'de biliniyor ve çeşitli hazırlıklar gerçekleştiriliyor" dedi. 

"Bizler bu değerlere sahip çıkacağız"

İşgalden 4-5 saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin Denizli Sancağı ile birlikte Bayramyeri Meydanı'nda bir fetva yayınladığını anlatan Başkan Zolan, şöyle konuştu: "Daha sonra Yunanlılar Nazilli ve Menderes kıyısına kadar geliyor ve daha sonra başlatılan bu mücadele ile geri püskürtülüyorlar. Denizlimiz Türk yurdu olduktan sonra hiçbir şekilde herhangi bir işgale uğramamıştır. Bu nedenle Denizlimizin kurtuluş günü yoktur." 13 yıl önce Denizli Belediyesi Meclisi'nce 15 Mayıs'ın Milli Mücadele Günü olarak anılmasına oybirliği ile karar verildiğini ifade eden Başkan Zolan, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı ruhla aynı şevkle vatanımızı ve bayrağımızı korumaya devam edeceğiz. İşte Denizli Sancağımızı ülkemizin paramparça edilmek istendiği 15 Temmuz'da bir kez daha meydanlara çıkarttık. Sancağın altında bu meydanda toplanmıştık. Bizler bu değerlere, emanetlere sahip çıkacağız, gelecek nesillere bu vatanın bedelinin nasıl ve kimler tarafından ödendiğini anlatmaya devam edeceğiz. Fedakarlık ve liderlik yapanları anmaya güçlü şekilde devam edeceğiz" dedi.

Denizli Ata'sının yanında

Kovid-19 nedeniyle tüm dünyanın zor günlerden geçtiğini belirten Başkan Zolan, "Tedbirleri elden bırakmayalım, dikkatli olmamız lazım. Bu yıl 15 Mayıs'ta sadece burada etkinliğimizi yapacağız. İnşallah gelecek yıl çok daha güçlü ve coşkulu şekilde Bayramyeri Meydanı'nda törenlerimizi yapacağız" diye konuştu. Denizli'nin her yönüyle güzel, üreten ve çalışkan bir şehir olduğunun altını çizen Başkan Zolan, "Denizlimiz işgale uğramadı. Denizlimiz İstiklal Mücadelesi'nde cepheye en yakın il olarak cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında yer almış, gerek lojistik gerekse askeri tam anlamıyla destek vermiş ve düşmanın 9 Eylül'de denize dökülmesiyle sonuçlanan zafer bugünlerde (15 Mayıs 1919) başlamış. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Müftü Ahmet Hulusi Efendi'ye ve o gün emek veren katkı sağlayan, bu toprak için şehit olan gazi olan herkesi rahmet, minnetle ve saygıyla anıyorum. Mekanları cennet olsun"  dedi.

Başkan Zolan 101 yıllık fetvayı okudu

Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin 101 yıl önce Bayramyeri Meydanı'nda okuduğu fetvayı okuyan Başkan Zolan, şunları kaydetti: "Muhterem Denizlililer!...
   Bugün sabahın erken saatlerinde İzmir, Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Bu tecavüze karşı hareketsiz kalmak, din ve devlete ihanettir, vatana karşı irtikâb edilecek cürümlerin Allah ve tarih önünde affı imkânsız ve günahtır. Cihad tam manasıyla teşekkül etmiş, dini fariza olarak tam karşımızdadır.
 Hemşehrilerim, 
Karşımıza çıkarılan dünkü tebâmız Yunan’a biz mağlup olmadık. Onlar öteki düşmanlarımızın vasıtasıdır. Yunanın bir Türk beldesini ellerine geçirmelerinin ne manâya geldiğini, İzmir’de şu birkaç saat içinde irtikâp edilen cinayetler gösteriyor. Silâhımız olmayabilir, topsuz- tüfeksiz, sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. 
İstiklâl aşkı, vatan sevgisi, haysiyet şuurumuz ile kalbimizde imân ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazidirler. 
Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir. Sizlere vatanımızı düşmana teslim etmenin çaresiz olduğunu söyliyenler, düşman esareti altında olanlardır. Onlar irâde ve kararlarına sahip değildirler. Bu vaziyette olanların emri ve fetvası aklen ve şer’en caiz, makbul ve muteber değildir. Meşru olan münhasıran vatan müdafaası ve istiklâl uğruna cihâddır.
Korkmayınız…Me’yus olmayınız…" 
Bu livayı hamd’in altında toplanınız ve mücadeleye hazırlanınız. Müftümüz olarak cihad-ı mukaddes fetvâsı’nı ilân ve tebliğ ediyorum.
Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşmen üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz...