Aşçılar diyarı Bolu'nun Mengen İlçesi'nde bu yıl 32'ncisi düzenlenen "Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali’nde 62 farklı şehirden 62 farklı yöresel lezzet vatandaşların beğenisine sunuldu. Festivalde Denizli’nin Davaz Baklavası büyük beğeni topladı. Bin porsiyonluk baklava dakikalar içinde bitti.

Osmanlı döneminden günümüze kadar Türkiye’nin en büyük aşçılarını yetiştiren Bolu’nun Mengen ilçesi’nde Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali’nin 62’incisi düzenlendi. Festival kapsamında 62 farklı ilin yöresel yemekleri,  fesitivale katılan vatandaşların beğenisine sunuldu. Uluslararası alanda ziyaretçileri olan fuarda Denizli’yi Denizli Aşçılar ve Pastacılar Derneği, (DENAPDER) temsil etti.  Festival için bin kişilik cevizli Davaz Baklavası hazırlayan DENAPDER,  Denizli’nin yöresel lezzetini festival misafirlerinin beğenisine sundu. 

Denizli’ye ait bir kültürün vatandaşlar tarafından çok beğenilmesinin kendilerini çok memnun ettiğini ifade eden DENAPDER Başkanı Ertuğrul Çakır,  “DENAPDER Denizli’de ve Tüm Türkiye’de Geleneksel Yemek Kültürünü yaşatmak amacıyla çalışmalarına devam edecek.” dedi.

AŞÇILAR DİYARINA AŞÇILAR KÖPRÜSÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, ve CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın da katıldığı festival açılışında Mengen’e yapılan köprünün açılışı yapıldı. Açılışta Mengen’in aşçılık  tarihinden bahseden Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, bu köprüye en çok aşçılar isminin yakıştığını ifade ederek vatandaşlardan bu konuda onay aldı ve köprünün isminin ‘Aşçılar Köprüsü’ olacağını açıkladı.

AŞÇILARA HAKARET EDEN TOROĞLU’NA AŞÇI ÜNİFORMASI

Festivalin açılış konuşmaları sırasında spor yorumcusu Erman Toroğlu’na tepki gösteren aşçılar, Erman Toroğlu’nun aşçılarıdan özür dilemesini istedi.  Erman Toroğlu’na özel aşçı üniforması yaptıran aşçılar, üniformayı Erman Toroğlu’na gönderdi.

Özel bir kanalda yayınlanan spor programında eski Galatasaraylı futbolcu Snijder yorumda bulunan Toroğlu,   “Aşçı var ya seni öyle bir günde satar ki Sneijder gibi, senin restoranın 200 kişidir, o akşam 190 kişi yemek vardır, büyük para kazanacaksın, kitapsız (aşçı) var ya saat öğlen 12:00’de benim biraz paraya ihtiyacım var der. Ya o parayı vereceksin, ya deveyi güdeceksin. O parayı bir defa verirsin. Seni var ya saat 15:00’de bir satar, 200 kişiye girer yemek yaparsın” demişti.

20 DAKİKA DA BİN KİŞİLİK DAVAZ BAKLAVASI’DAN ESER KALMADI

Festival alanının açılışı yapılmasıyla birlikte 62 farklı yöresel lezzet, vatandaşların beğenisine sunuldu. Her ürünün tadına bakma fırsatı bulan vatandaşlar Davaz Baklavasına yoğun ilgi gösterdi. Bin kişilik baklava sadece 20 dakika içinde tükendi. Lezzetli yemeklerin başında zaman zaman izdiham yaşanırken hazırlanan ürünün kısa sürede bitmesi ve vatandaşlar tarafından çok beğenilmesi DENAPDER’i oldukça memnun etti.

Festival sevilen sanatçı Bengü’nün konseriyle devam ederken ikinci günde ise Mengen tanıtımına katkı yapacak programlarla devam etti.