TARİHİ ESER RESMEN YAĞMALANDI
Işıklı Mahallesi’nde bulunan ve Bergama Kralı 2. Eumenes adına kurulan Eumenia Antik Kenti’ndeki tarihi çeşme, tarihi eser kaçakçılarının kurbanı oldu. Işıklı Kasabası Aşağı Mahalle Uzun sokakta yer alan tarihi çeşme, üzerindeki motifleri ve sütunlarıyla dikkat çekiyordu. Geçmişinin 2 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen çeşme, 4 yıl içerisinde iki defa tarihi eser kaçakçılarının hedefi oldu.
 
ÖNCE HAÇ MOTİFLİ KAİDE ÇALINDI
 
Tarihi çeşmenin ilk olarak üzerinde bulunan ve haç motifleriyle dikkat çeken mermer kaidesi çalındı. 12 Şubat 2013 yılında tarihi eser kaçakçılarının, çeşmeye zarar vererek söktüğü haç motifli mermer kaidenin çalındığı, Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından internet sitesi üzerinden yapılan açıklamayla duyuruldu.
 
4 YIL SONRA SÜTUNLAR ÇALINDI
 
2013 yılında yaşanan hırsızlık olayının ardından tarihi çeşmenin bu kez de yanlarında bulunan tarihi sütunlar çalındı. 23 Haziran 2017 tarihinde yeniden tarihi çeşmeye gelen kaçakçılar, bu kez de çeşmenin yanlarında bulunan sütun gövdeleri çaldılar. 4 yıl içerisinde iki defa tarihi eser kaçakçılarının kurbanı olan tarihi çeşme ise yaşanan hırsızlık olaylarıyla birlikte yok olma noktasına geldi.
 
TARİHİ ÇEŞMENİN ÖZELLİĞİ
 
Işıklı Mahallesi’nde bulunan tarihi çeşme, tek cepheli, tek musluklu, dikdörtgen prizmal gövdeli olan bir su depolu yapı. Devşirme ve kesme taştan inşa edilen yapıda kitabe bulunmamaktadır. Çeşmenin her iki yanında birer sütun gövdesi, ortada bir niş ve nişin üzeri yekpare taştan basit kemerli bir taşla örtülüdür. Ayna taşı devşirme mermerden ve üzeri yuvarlak geçme (entrelac) ile süslüdür. Bu mermer üzerinde ortada Haç Motifi bulunmaktadır.
 
Haber: Ümit BİLGİÇ