Denizli'nin Çivril ilçesi Menteş mahallesinde bulunan Osmanlı döneminden kaldığı ifade edilen caminin bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğu belirtildi. 50 yıl öncesine kadar kullanılan cami, mahalleye yapılan yeni camiden sonra terk edildi ve bakımsızlığa mahkûm oldu.

Mahalle sakinlerinin 1950’li yıllara kadar ibadet ettiklerini ifade ettiği cami, yapılan yeni camiden sonra kullanıma kapandı. Duvarları ve ahşap süslemeleri ile dikkat çeken caminin duvar süslemeleri ve minyatürleri tarihi Savran Camisi ile Bayat Camisinde bulunan süslemelerle benzerlikler taşıyor.

Çatısının bir kısmı çöken ve duvarlarında yıkılmalar bulunan caminin giriş kısmında bulunan ve ahşap süslemeleri ile dikkat çeken mescit ise tamamen yıkılmış durumda. Mahalle sakinlerinden Fatma Karaaslan (1928) caminin 1950’lili yıllarda boyandığını belirtti. Karaaslan, “Biz gençken bu cami kullanılıyordu. O zaman iki usta geldi köyde yumurta ve süt toplandı. Caminin duvarları boyanacak dediler. Cami o zaman tamir edildi. Çatısı sazlarla tamir edildi. Ondan sonra yeni cami yapıldı buraya gelen olmayınca cami yıkılmaya başladı” dedi.

Minare yok Ezan Taşı var

Osmanlı dönemine ait olduğu tahmin edilen camide minare bulunmadığını belirten mahalle sakinleri ezan okuma yeri olarak caminin güney kısmında bulunan Ezan taşı kullanıldığını ifade ettiler.

Koruma altına alınmalı

Camiyi bulan yerel tarih araştırmacısı öğretmen Münir Sayhan caminin süslemelerinden geç Osmanlı dönemine ait olduğunu belirterek “mahallede yaşayan bazı yaşlılardan burada cami olduğunu duymuştum ama süslemeleri ve ahşap işçiliğinin bu kadar detaylı olduğu bir cami olduğunu tahmin etmemiştim. Ahşap ve duvar süslemelerine bakarsak Bayat cami ve Savran cami ile benzerlikler var fakat bazı süslemeler bu camiye has. Cami geç Osmanlı dönemi mimarisi ve süslemelerine sahip, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde hatta 1950’lili yıllara kadar kullanılmış. Yeni cami yapılınca atıl kalmış. Cami bakımsız kalınca yıkılmaya başlamış. Duvar süslemeleri hala canlı ama duvarlar yıkılıyor. Savran cami gibi buranın da koruma altına alınması iyi olur” dedi.