Sandıklı Belediyesi tarafından geçen yıl yapımına başlanan ev ve sosyal tesislerin doğal yaşama zarar verdiğini belirten doğaseverler Kocayayla ve Sığırkuyruğu yaylalarının daha fazla tahrip edilmemesi için yetkilileri göreve çağırdı. Kocayayla’nın yerleşime açıldığını belirten Akdağ İzcilik ve Doğa Sporları Kulübü (AKİDAK) başkanı Erkan Atila “doğayı yavaş yavaş öldürüyoruz” dedi.

İNSANLARIN BİR GÜNÜ İÇİN YABAN HAYATINI YOK EDİYORUZ
 

Akdağ Tabiat parkı, Kocayayla ile Sığırkuyruğu yaylalarının birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yaptığını belirten AKİDAK başkanı Erkan Atila “insanların bi gün piknik yapacağı yerlere evler sosyal tesisler yaparak doğal yaşamı yok ediyoruz. Bu bölgede yaşayan birçok canlı türü var. Bunların bir kısmı da endemik tür, bunlara sahip çıkmamız gerek. Kocayayla’da geçen yıl yapılan evlerden sonra şimdi de sosyal tesis adı altında restoran yapılıyor. Bunlar insanların bir günlük pikniği için güzellik ama doğal yaşamı yok eder. 10 yıl sonra bizi buralara çeken güzellikleri göremezsiniz her yer ev olur” dedi.

SUNİ GÖL İKLİMİ DEĞİŞTİRİR

Bungalov evler ve restorandan sonra Yılkı atların otladığı alana suni bir gölet yapılacağı bilgisini aldıklarını belirten Erkan Atila “seyirlik için bu alana bir adet de suni gölet yapılacağını duyduk. Buraya yapılacak suni bir göl Kocayayla’nın iklim dengesini bozar. Toplanacak suyun iklimi 2 derece bile yumuşatması yağan kar ve yağmur miktarını olumsuz etkiler dolayısıyla burada yaşayan hayvan ve bitki türlerinin yer değiştirmesine neden olur. Kızıl Geyik, Yılkı Atları ve diğer canlı türlerinin yayladan uzaklaşmasına sebep olur. Evler zulümdür ama yapılacak göl cinayettir” dedi.

KOCAYAYLADAN KAÇAN GEYİKLER SIĞIRKUYRUĞU VE HACI KADİRLERE GELDİ

Son iki yıldır Kocayayla’da yaşanan insan hareketliliğinden at ve geyiklerin Hacı Kadirler ve Sığır Kuyruğuna doğru kaçmaya başladığını sözlerine ekleyen Erkan Atila “Kocayayla’dan iki yıldır ciddi anlamda geyik ve at kaçışı var. İnsandan korkan hayvanlar Hacı Kadirler yaylası ve Sığır kuyruğuna doğru kaçıyor” dedi.

DOĞ SEVERLER DOĞAL OLDUĞU İÇİN GELİYOR

Çivril’in Akdağ, Tokalı ve Sığırkuyruğu yaylarındaki doğal yaşam ile doğaseverlerin dikkatini çeken bir bölge olduğunu da ifade eden Erkan Atila “Çivril’e son yıllarda doğa turizmi için birçok Doğa kulübü ve doğasever gelmeye başladı. Doğaseverleri Çivril’e çeken bozulmamış doğa ve yaban hayatı. Bunları yok edersek başlama aşamasındaki Doğa Turizmini ellerimizle yok ederiz” dedi.
Çivril Akdağ tabiat parkı endemik olarak Türkiye’de sadece Akdağ’da yaşayan 27 bitki türü ile birlikte Kızıl Sakallı Akbaba ve Kızıl Geyiklere de ev sahipliği yağıyor.