Ropörtaj / Burcu ÇELİK

Mart 2019'da yapılacak olan yerel seçimler öncesi Denizli'de belediye başkan aday adayları kendilerini açıklamaya başladı. Geçtiğimiz günlerde CHP Merkezefendi Belediye Başkan Aday Adayı olduğunu açıklayan Şeniz Süzek Doğan ile röportaj yaptık.

Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

1980 Doğumluyum Denizli'nin Bekilli ilçesinde doğup büyüdüm, üniversite eğitimimi İstanbul’da aldım ve İngilizce eğitimi için kısa dönem Londra’da bulundum ve avukatlık stajımı Denizli'de tamamladım. Evliyim, Çınar adında 10 yaşında oğlum var. 16 senedir Denizli'de serbest avukatlık yapıyorum, aslen Bekillili’yiz ama doktor olan babanım görevinden dolayı Karahallı'da 15 yıl yaşadık ve babam belediye başkanlığı yaptı. CHP'ye babamım döneminde broşür dağıtarak başladım.

Sonrasında gençlik kolları, kadın kolları, ilçe yöneticiliği, başkan yardımcılığı, 2014 yılında Denizli Merkezefendi’den Denizli Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi oldum daha sonra 7 Haziran genel seçiminde aday adayı oldum ve milletvekili adayı seçildim, gece gündüz canla başla çalıştım. 31 Mart 2019 Denizli CHP Merkez Efendi Belediye Başkan Aday Adaylığı için CHP'ye başvuruda bulundum.


Genç yaşta bir kadın olarak CHP Merkezefendi Belediyesi Başkan Aday Adaylığınızı açıkladınız. Bu kararı alırken en önemli etken neydi?

seniz-suzek-dogan-chp-merkezefendi-belediye-baskan-aday-adayi

Meclis üyeliğinin başlangıcından itibaren bu kararı almıştım bu yolda yürümeyi istiyordum. Bir kadın başkanın Denizli'ye özellikle de Merkezefendi’ye yakışacağını düşünüyorum. Tabi ki de hayallerim var Merkezefendi belediye meclis üyesi olduğum için ilçenin sorunlarını, çözümlerini gayet iyi biliyorum. Gençlik konusuna gelince 39 yaşındayım, seçimin olduğu zaman 40 yaşında olacağım. Benim bir hikayem, bir de hayallerim var diyorum, aday adayıyım demek kolay değil aday adayıyım demek için belli bir süreç olması, bu sürecin olgunlaşması gerekiyor. Gerek özel yaşantımda gerek siyasi yaşantımda buralara gelebilmek için verdiğim emeği bir hikaye olarak görüyorum. Hayal bölümüne gelince, derler ya insan 3 defa doğarmış birincisi annesinden, ikincisi 18 yaşında tercihlerinden, üçüncüsü ise 40 yaşında hayallerinden işte bu noktadayım. 40 yaşında belli bir bilgi birikimi ve tecrübenizin olduğu aynı zamanda bunları hayata dökebileceğimiz gençliğinizin, dinamikliğinizin, enerjinizin olduğu bir dönem ve Merkezefendi'ye de genç, dinamik, kadın bir başkanın yakışacağını düşünüyorum.

Siyasetin içinden geldiğim için ailem tam destek, bu yolda yürümemde eşim tam destek. CHP'nin kadın siyasetçiye verdiği destek zaten yerel bazlı, genelde meclis üyelerine baktığımızda, meclis üyelerini karşılaştırdığımızda hem Merkezefendi hem büyükşehir hem de Pamukkale meclislerine baktığımızda kadın meclis üyelerinin en fazla olduğu partinin CHP olduğunu görüyoruz. Bu yolda yürümemde partimizin kadın siyasetçiye verdiği artı değerde etken oldu.

Merkezefendi'de görmüş olduğunuz sorunlar nelerdir?

seniz-suzek-dogan-chp-merkezefendi-belediye-baskan-aday-adayi1

Merkezefendi Denizli'nin en güzel ilçelerinden birisi hatta benim gönlümüm ilki. Yeni açılan yerleşim yerleri var, ben Gerzele tarafında oturuyorum çok çarpık yerleşimler var, bir düzenin olmadığını görüyoruz, yeni açılacak yerlerde bu düzenin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Merkezefendi’nin sosyal ve ekonomik seviyesi diğer ilçelerimize göre iyi olduğu için kültür ve sanata yapılan belediyecilik hizmetlerinin az olduğunu söylemek istiyorum. Gençlere, kadınlara ve çocuklara yapılan belediyecilik hizmetlerinin de az olduğunu vurgulamak isterim. Büyükşehirin konusu ama şuna da değinmeden geçmeyeyim ciddi bir trafik sorunumuz var zaten hepimiz bu sıkıntıyı yaşıyoruz sabah gittiğimiz yoldan akşam dönemiyoruz, Bu hepimiz için çok zor oluyor, hayatı gerçekten yavaşlatan durağanlaştıran birşey haline geldi trafik çilesi yol kazımlarıyla bu iyice arttı, Merkezefendi’nin acilen otoparklara ihtiyacı var, bir kaç tane otopark yapıldı ama yetersiz. Zaten hepimizden otopark katkı payları alınıyor. Bu konuda bir çalışmamız olacak tabi Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle. Bunlar önemli sorunlarımız diyebiliriz.

CHP, Denizli merkezde önde görünüyor fakat mahallelerden gelen oylar CHP'yi geriye düşürüyor. Mahalleler için nasıl bir seçim çalışması yürüteceksiniz. Başkan seçilirseniz bu mahallelere ne vaat ediyorsunuz?

Sorunları yerinde tespit ederek çözmemiz gerekiyor, o mahallede neye ihtiyaç var? Niye biz o mahalleye ulaşamıyoruz. Öncelikle bunları çözmemiz gerekiyor. Aday gösterilirsem öncelikle seçim çalışmama Merkezefendi’ye bağlı olan uzak mahalleler ve oyumuzun az olduğu mahallelerden başlamak istiyorum. Bu mahalleler nereler diyecek olursanız, Eskihisar bir örnek, Merkezefendi'ye yakın olsa da İlbade mahallesi biraz daha sıkıntılı, Bozburun tarafları, buralardan başlamak gerekiyor. Seçim için de çalışıyoruz mahallelerin tek tek sorunlarının ne olduğunu, ihtiyaçlarının ne olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz. Bu mahallelerle birebir görüşerek ben bunu yapacağım şunu yapacağım dediğinizde insanlar size güvenmiyorlar, öncelikle bir güven ilişkisi tesis edilmesi gerekiyor. Öncelikle bu insanların bize güvenini kazanmalıyız, bize güvenmeliler. Bu işi yapacağımıza, bu işte kararlı olarak yürüyeceğimize inanmalılar. Şimdi de mahallelerde çalışmalarımı sürdürüyorum, eksiklikleri tespit ediyorum, öncelikle bu insanların güvenini kazanıp daha sonra bu eksikliklerin giderileceğine dair çalışmalarımızı, projelerimizi anlatarak bu yolda başarılı olacağımıza inanıyorum.

Öğrencilere, gençlere, yaşlılara kısacası topluma Merkezedendi'de neler vaad ediyorsunuz?

seniz-suzek-dogan-chp-merkezefendi-belediye-baskan-aday-adayi3

Kadın aday adayı olmam sebebi ile kadınlara ve gençlere yönelik güzel projelerim var. Aday adayı sürecinde olduğumuz için bir kısmını paylaşıyoruz, hepsini de anlatamıyoruz. Öncelikle kadınların evden çıkmasını istiyoruz kadın istihdamına katkıda bulunmak istiyoruz. Ben de bir anneyim. Genellikle kadınlar ikinci çocuktan sonra maalesef ev işi, çocuk ve diğer sorumluluklarla birlikte işlerinden ayrılmak zorunda kalıyorlar. Bölgemizde kreş var ama yetersiz, özel kreşler var fakat ücretleri çok fahiş, onun için her mahalleye kreş sözümü buradan veriyorum. Kreşle birlikte etüt sözü de veriyorum, biliyorsunuz ki çocuk istismarı çok oluyor, anne babanın aklının kalmayacağı, çocuğun güvenli bir ortamda dersini yapabileceği ya da öğretmenler eşliğinde dersini yapabileceği aynı zamanda okuldan geldiğinde önüne yemek konulabileceği bir etüt merkezleri düşünüyorum.

Kadınlar için Merkezefendi’de evler kurmak istiyorum. Burada kadınlar el becerisi ile üretim yapacak. Spor, resim başta olmak üzere İstedikleri türde sosyal aktivite yapabilecekler. Bu şekilde derslerin verileceği ya da meslek edinme kursları adı altında meslek edindireceğimiz kurslar vermeyi düşünüyorum. Avukat olmam dolayısıyla şiddete uğrayan kadınlarla çok karşılaşıyoruz. Bununla ilgili kadın evlerini yapmak istiyorum, tabi bunlar gizli olmalı basına sızmamalı. Bunlar büyük projelerimiz arasında. Merkezefendi’nin diğer bir sorunu da ciddi bir servis sorunu var, çocuğun okuluyla evi arası o kadar uzak ki çocuk gününün 2 saatini serviste geçiriyor, çocuklarımız için bu konuda çalışmalarımız var. Yaşlılar için yaşlı evleri yapmak istiyoruz, huzur evi demek istemiyorum o tabiri sevmiyorum ama yaşlı bakım evi diyeyim ben, öyle bir projemizin olduğunu söyleyeyim. Aynı zamanda yaşlıların vakit geçireceği, birlikte bir şeyler üretebileceği yerlerin açılması taraftarıyım, hobi bahçelerinin daha genişletilerek daha fazla kişiye hizmet verilmesi amacıyla yeni hobi bahçelerinin yapmayı düşünüyoruz.

İhtiyaca göre yeni doğan bebeklerin 4 ay boyunca; bezinden mamasına, sütüne kadar her türlü ihtiyacını karşılamayı düşünüyorum. Buna benzer bir çok projemiz var. Tabi bunlar sosyal belediyeciliğe ait projeler şunu da söylemeden geçemeyeceğim yol, köprü, kavşaktır, asfalt çalışmasıdır, zaten bunlar belediyenin asli görevleri. İlçenin ihtiyacı dahilinde bunların hepsi zaten yapılacak ama bizim burdaki farkımız sosyal belediyecilik. Türkiye geneline baktığımızda sosyal belediyeciliğin CHP'liler tarafından yapıldığını; Aydın'da Özlem Çerçi hanım, Eskişehir'de Yılmaz Büyükerşen'in, İzmir'de Aziz Kocaoğlu’nun, Denizli'de Birsen Çelik hanımın yaptığı çok güzel projeler var. Biz de bu doğrultuda yürümeye devam edeceğiz.

Aday Adaylığınızı açıklarken 'CHP'li olmadım, CHP'li doğdum' dediniz ne demek istediniz?

Ben o sözü severek ve içten gelerek söyledim benim bütün ailem, sülalem CHP'li biz daha küçükken açık oturumları izleyerek büyüdük. Babam bizi hep bu konuda yönlendirirdi. Ben 12 - 13 yaşındayken babam belediye başkanı oldu o dönemde seçimi 3 dönem aldık, 1 dönem de kaybettik, kaybetmenin, kazanmanın ne olduğunu biliyorum. Ülkenin gidişatını, nereye gittiğini öğrenerek siyasi gündemle iç içe büyüdük yani bunu bütün hücrelerime kadar hissettim o yüzden öyle söyledim. 

Başkan seçildiğinizde CHP'li seçmen dışındaki vatandaşlara nasıl davranırsınız?

seniz-suzek-dogan-chp-merkezefendi-belediye-baskan-aday-adayi6

Tabi ki de herkesin belediye başkanı olacağım. O saatten sonra bütün herkesin ihtiyacına cevap vereceğim. Özellikle şeffaflığa dikkat etmek istiyorum. Belediyemiz şeffaf olacak, gelirimiz, giderimiz, bütçemiz, ihalelerimiz, meclis kararlarımız şeffaf olacak. Buradaki şeffaflığın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Muhtarlarla olan ilişkimiz, mahalleyle ilgili bir gündem var ise o muhtarın davet edilip onunda fikrinin de alınabileceği bir meclis düşünüyorum. Halk günleri belediyede olmaz, halkın günü mahallede olur, biz halkın yanına gideceğiz. Gelemeyen olur, çekinen olur, bizimle özel konuşmak isteyen olur. Halk günlerinin her mahallede yapılacağını söylemek isterim. Kesinlikle o saatten sonra kimliğimizi bir kenara bırakıp herkesin belediye başkanı olma yolunda ilerlerim.