HABERDENİZLİ.COM

CHP Çal İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ömer Dağlı Şeker Fabrikaları'nın özelleşmesi hakkında basın açıklaması yaptı. Dağlı, "Bu istikametteki ilk ciddi teşebbüs Uşak'lı Molla Ömeroğlu Nuri (Şeker) adında bir çiftçi tarafından Uşak’ta başlamıştır. 06.11.1925 tarihinde ilk Şeker Fabrikasının temelini atmış ve fabrika 17.12.1926 tarihinde işletmeye açılmıştır. Bu halk hareketinin Cumhuriyetin simgeleri arasında yer alarak günümüze kadar 25 Şeker Fabrikası, 4 Alkol Fabrikası,2 Makine Fabrikası,1 Elektiro Makine Fabrikası,1 Tohum İşletmesi İle 1 Ensitünün kurulmasına sebep olmuş Türikiye ekonomisine ve sanayisine katkısını sağlamıştır. Bu fabrikalarda 10000'e yakın işçi çalışmakta. 350 bin çiftçi ailede yine geçimlerini bu fabrikalara sattıkları pancardan sağlamaktadır." dedi.

Ülke ekonomisine katkısı olan sanayi hareketlerinin ve Cumhuriyetimizin simgesi olan bu şeker fabrikalarının özelleşmesini biz Cumhuriyet Gençleri kesinlikle desteklemiyoruz diyen CHP Çal İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ömer Dağlı, "Ülkemizde 322 bin Hektar alanda pancar üretimi yapılmaktadır. Şeker fabrikaların özelleşmesi pancar üretiminin düşmesine ilerleyen dönemde de yok olmasına sebep olacaktır. Bunun sonucunda büyük bir boşluk ortaya çıkarak şunda kötü olan tarım sektörü daha da gerileyecektir. Türkiye’de şeker piyasasında büyük bir rant vardır.  Bunun içinde özel sektöre yine bu fabrikalarımız ikram edilecek ve yine kaybeden halk ve çiftçi olacak kazanan ise yine birileri olacaktır. Bir başka nedeni de yabancı ortaklı ya da tamamen yabancı firmaların ürettiği nişasta bazlı şekerin piyasaya tamamen ele alması isteğidir. Sağlık yönünden zararı bulunan ve mısırdan nişasta elde edilirken bazı kimyasalların kullanılması sağlık açısından olumsuz sebeplere neden olacaktır. Şu örnek vardır ki pancarı kaynatın pekmez olur sonucunda şeker elde edersiniz ama mısır istediğiniz kadar kaynatın şeker elde etmek için mutlaka kimyasal kullanılması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Dağlı, Ülkemizde  tarım sektörünün durumu kötü satış kanalları aracı ve komisyoncuların elinde yakıt giderleri yüksek gübre ve ilaçların tamamına ile her yıl %30-40 arasında yüklü zamlar yapılmaktadır. Üreticinin ürünü ise para etmemekte üreticimiz bankalara kredi tuzaklarına düşürülmektedir.

Şeker fabrikalarını özelleştirmek isteyenler halka çiftçiye işçiye ekonomik yönden, sağlık yönünden büyük zararlar verecektir. Bu özelleştirme gereksizdir, bu özelleştirme yandaşa yöneliktir çiftçi halk bu özelleşmeden büyük zarar görecektir. Bu özelleştirmeye HAYIR diyoruz. Biz CHP’li gençler olarak çiftçilerimizin işçilerimizin yanındayız." dedi.