Bazı Basın Yayın organlarında,  Ekonomi Bakanlığı tarafından, 2016 yılının ilk beş ayı için 4.4 milyon TL tutarında pasta- çiçek harcaması yapıldığına ilişkin haberler yapılmış, haberin kaynağının da, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun 7/5170 sayılı, soru önergesine, Bakanlığımızca verilen cevap olduğu ileri sürülmüştür.

‘’Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016’nın ilk beş ayında 4.4 milyon liralık pasta yedi, çiçek aldı ‘’ gibi,  yakışıksız bir ifade ile verilen haberin gerçekle en ufak bir ilgisi olmadığı gibi, yazılı soru önergesine verilen cevapta  kesinlikle böyle bir bilgi de bulunmamaktadır.
Söz konusu haberlerde, Bakanlığımızın görev ve faaliyet alanı incelenmeden, eleştiri sınırları aşılarak Bakanlığımızca yasal görevlerin yerine getirilmesi amacıyla yapılan harcamalar, kamuoyunu yanıltıcı ve gerçekleri yansıtmayan bir şekilde haber yapılmıştır.
Bakanlığımız, 637 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kısaca dış ticaretin ülke ekonomisi yararına yapılabilmesi, dünya ticaretinden alınan payın artırılması ve sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak üzere ihracatın pazar ve ürün çeşitliliğini genişletmeye yönelik faaliyet sürdürmektedir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen bu faaliyetler neticesinde son yıllarda ihracatımızda, niteliksel ve niceliksel anlamda gelişmeler kaydedilmiştir.
Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşması yönünde Bakanlığımıza tevdi edilen görevlerin en etkin şekilde ifa edilmesini teminen sürdürülen faaliyetler kapsamında ülkemizin ve Türk ürünlerinin yurtdışında tanıtımına yönelik faaliyetler önemli bir yere sahiptir.
Bu çerçevede, kamuoyuna gerçekleri bildirmek üzere işbu açıklamanın yapılması zarureti hasıl olmuştur. 
Uluslararası standartlara (GFS: Government Finance Statistics) uygun olarak hazırlanan Bakanlığımız Bütçesi içerisinde 03.6.1.01 ekonomik kodunda yer alan ‘Temsil, Ağırlama, Tören, Fuar, Organizasyon Giderleri’ kalemi; fuar, ekonomi ve iş zirveleri gibi etkinlikler kapsamında ülkemize davet edilen kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ithalatçı firma yetkililerinin katılımı ile ürünlerimize yeni pazarlar bulunması ve mevcut pazarlarımızın korunması amaçlarına yönelik olarak Bakanlığımız koordinasyonunda gerçekleştirilen organizasyonlar kapsamında geleneklere ve davetin şümulüne göre hazırlıkların gerektirdiği giderleri yansıtmaktadır.

Bazı basın-yayın organlarına kaleme alınan haberlerde Ekonomi Bakanlığı  tarafından 4.4 milyon TL pasta ve çiçek harcaması yapıldığına ilişkin haberler bilgiye dayanmayan, gerçeklerden uzak ve tamamen yalan haberlerdir.

Ekonomi Bakanlığı tarafından 03.6.1.01 sayılı ekonomi kodunda yer alan “Temsil, Ağırlama, Tören, Fuar, Organizasyon Giderleri” kalemi kapsamında 2016 yılının ilk altı ayında 222.526 TL harcama yapılmıştır.

2016 yılının ilk 6 ayında yapılan 222.526 TL harcama, ülkemize davet edilen kurum ve kuruluşların temsilcileri ile, ithalatçı firma yetkililerinin katılımı sağlanmış,  ürünlerimize yeni pazarlar bulunması ve mevcut pazarlarımızın korunması amaçlarına yönelik olarak çalışmalar yapılmıştır. Mevzuatın yüklemiş olduğu görevler doğrultusunda ve Bakanlığımızın koordinasyonunda gerçekleştirilen bu organizasyonlarda geleneklere ve davetin şümulüne göre hazırlıkların gerektirdiği giderler için yapılmıştır.

Dolayısıyla, haberlerde bahsedildiğinin aksine, bu tertipten 2016 yılında bugüne kadar yapılan harcamaların büyük çoğunluğu “pasta, çiçek alımı için değil” ülke ekonomisinin gelişmesine yönelik organizasyonlar içindir.

Yukarıda açıklanan harcamaların, gerçek dışı bir şekilde haberleştirilmesi, art niyetli ve olumsuz algı oluşturmaya matuftur.  Yapılan harcamaların “Ekonomi Bakanının” şahsi harcaması gibi gösterilmesinin “doğru haber” ile ilgisi olmayıp, “çamur at, izi kalsın” mantığında olduğu aşikardır. Kaldı ki, haberde, özellikle Nihat Zeybekci’nin ismi zikredilmiş olmasına rağmen, Sayın Nihat Zeybekci, 2016 yılının ilk yarısında Bakanlık makamında olmayıp, bu görevi 25 Mayıs 2016 tarihinde devir almıştır. Bu durum bile haberin ciddiyetten  uzak olduğunu, habercilik kural ve etik değerleri ile bağdaşmadığını açıkça ortaya koymaktadır.

Bakanlığımız bütçesinin ilgili harcama kalemine konulan temsil ve ağırlama ödenekleri, tasarruf tedbirlerine ve ilgili yasalarda belirlenen hükümlere uygun olarak kullanılmakta olup hesabı verilemeyecek hiçbir harcama yapılmamakta, ilgili mevzuat kapsamında Bakanlığımızın tüm harcamaları önce Sayıştay Başkanlığı’nca incelenmekte sonrada TBMM tarafından Kesin Hesap Kanunu yoluyla denetlenerek ibra edilmektedir. Bugüne kadar Ekonomi Bakanlığı’nın ibra edilmeyen herhangi bir hesabının bulunmadığını, kamuoyunu yanıltıcı şekilde verilen bu haberlerin gerçekle bir ilgisinin olmadığını saygıdeğer vatandaşlarımıza ve basınımıza duyurmaya bir borç biliriz.