HABERDENİZLİ.COM

Susuz üretilen ve her gün toplanan meşhur bamya yaş olarak kilogramı 10-12 liradan, kuru olarak ta 100-120 TL’den satılıyor. Çal İlçe Tarım Müdürü Aydoğan Gürcan, nisan ayında ekilen bamyaların, temmuz ayı başı itibariyle hasadına başlandığını söyledi. Hasadın eylül ekim aylarına kadar devam edeceğini belirten Müdür Gürcan, “Özellikle üretimin yoğun olarak yapıldığı Hançalar mahallesi ekonomisine katkı sağlayan bamyaların her gün toplanması gerekmektedir. Her sabah saat 6 ‘da tarlaya gidilerek yapılan hasat çalışmaları en az 4 ay devam etmektedir. Çal Bamyasının küçük, lezzetli ve piyasada aranır olması 4 ay boyunca her gün tarlaya gidilmesi ile mümkün olmaktadır” dedi.

SABIR İSTER
Meşhur Çal Bamyasının yapısındaki tüy ve dikenlerden dolayı toplanırken parmaklara özel eldiven veya örgüden yapılan aparatlar takıldığını belirten Müdür Gürcan, “Bamya üretimi zahmetli, bir o kadar da sabır isteyen bir iştir. Çal Bamyası kuru tüketilen bir üründür. Kurutulmak için iplere günlük toplanan bamyalar yine günlük olarak dizilmelidir. Sabah vakti güneş yükselmeye ve ısıtmaya başladığında bamya toplaması bırakılmakta, toplanan bamyalarla evlere gelinmektedir. Yaklaşık 20 santimlik şişlere dizilen bamyaların sapları keskin bir bıçakla kesilmekte ve 180 santimetre uzunluğundaki ipe dizilmektedir. Kurutma işi gölgede yapılmakta olup 4–5 günde kuruyan bamya dizilerinden 30–40 tanesi bir araya getirilip bağ yapılmaktadır. Ancak kuruduktan sonra satış aşamasına gelinmektedir. Dekardan yaklaşık 400 kilogram verim alınan bamyada kuru olarak yaklaşık 90 kilogram ürün alınmaktadır. Yaşı 10-12 TL’den satılan bamyanın kurusunun kilogramı 100-120 TL’den satılmaktadır” dedi.

Meşhur Çal Bamyasının ilçeye bağlı Alfaklar, Hançalar, Akkent, Selcen ve Bahadınlar mahallelerinde yaklaşık bin üretici tarafından 3 bin dekarlık alanda üretiliyor.

HERGÜN TOPLANIYOR
Bamya üretiminin zahmetli, bir o kadar da sabır isteyen bir iş olduğunu ve yoğun olarak kuru tüketildiğini belirten bamya üreticisi Havva Çiftçibaşı, "Her gün sabah erken saatlerde tarlalardan toplanan bamyalar, kurutmak için her gün iplere dizilmektedir. Hançalar bamyasını sıcakta toplamak verimli olmaz. Sabah serinliğinde tarlaya gireriz. Bu sene verimimiz çok iyi. Fiyatların da iyi olacağından umutluyuz. Bamyaları kuruttuktan sonra yurt dışında yaşayanlardan büyük talep olur. Bamya eldivensiz toplanmaz. Tüylü olduğu için kaşındırır. Bamya atlamak sabır gerektirir" dedi.