HABERDENİZLİ.COM

Bu küçük canlıların zirai mücadelesi oldukça zor olduğunu belirten Ziraat Teknikeri Ömer Dağlı, "Latince adı Empoasca spp. olarak bilinen bu küçük canlıların çok sayıda olması birden çok bitkide zarar göstermesi zararlının kontrolü noktasında çiftimize zorluklar yaşatıyor.

Bağların genç sürgünlerinde taze aşı bağlarda yoğun zarar gösteren bu canlı bağların öz suyunu emerek bağların yeni sürgün yapmasını engelliyor, yaprakların kuruyarak dökülmesine neden oluyor. Aynı  zamanda bu canlı fungal hastalıklarında yayılmasında, asmanın gelişimin durmasında önemli rol oynamakla beraber bağın üzüm ile ilişkisini keserek hem tonaj hem de kalitenin gerilemesine sebep oluyor. Etkin mücadele yapıla bilmesi için en başta Tarım İlçe ve İl müdürlüklerine , sorumlu zirai ilaç bayilerine ve danışman kişilere başvurulmalıdır eğer önlem alınmasa sonuç oldukça kötüye gidecektir." dedi.

Çiftçilerimizin maliyetleri gün geçtikçe arttığını belirten Dağlı,"Bu konuda ekstra olarak bu canlı ile mücadele yapılması çiftçiye  külfet bindirecektir. Gerekli önemlerin alınarak maliyeti düşük olarak  mücadele ortamının sağlanması gerekmektedir. Kaliteli ürünler için doğru mücadele" ifadelerini kullandı.