HABERDENİZLİ.COM

Denizli’nin Çal ilçesi Bağbozumu şenliklerine hazırlanıyor. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, 15-16 ve 17 Eylül tarihlerinde Çal’da düzenlenecek şenliklerin tanıtımı için bir basın toplantısı düzenledi. Denizli Gazeteciler Cenmiyeti’nde düzenlenen toplantıda konuşan Akcan, bu sene 21’cisi düzenlenecek şenlikle bütün köyleri ve mahalleleri bir araya toplayarak Dostlukları, arkadaşlıkları  ve kardeşlikleri pekiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Çal Bağbozumu şenliklerinin uzun bir tarihe sahip olduğunu fakat özellikle 1980 yılından sonra sekteye uğradığnı söyleyen Çal Belediye Başkanı, "Son yıllarda tekrar gündeme gelen şenlik 2015 ve 2016 yıllarında ülkemizin içinde bulunduğu durum ve şehit sayılarımızın fazla olması nedeniyle yapılmadı.  Bugün itibariyle ülke gündemimizin normale dönmesiyle bizde bu sene bağbozumu şenliklerini gerçekleştirme kararı aldık.” dedi.  

Şenlikte ne gibi etkinliler yapılacağını anlatan Akcan,  “3 gün sürecek şenlikte Halk oyunları ve  mehteran gösterilerinin yanında Akşam konserleri düzenleyeceğiz. Şenlik boyunca bazı ressam arkadaşlarımız  şenlik alanında canlı performanslar sergileyecek. Yine bazı yazar arkadaşlarımızı Çallılarla buluşturacağız. Ayrıca şenlikler de üzüm güzellik yarışması düzenleyeceğiz. Çekirdeksiz ve Çal Garası adı altında 2 yarışma düzenlenecek. 17 Eylül akşamı Kıraç konseriyle şenlikleri bitireceğiz.” diye konuştu.

"AÇIKLANAN ÜZÜM FİYATLARINDAN MEMNUNUZ"

Üzüm yetiştiricilerinin üzüm hasat etmeye başladığı Çal’da bölgeye has Çal Garası üzümünün açıklanan fiyatından memnun olduklarını söyleyen Akcan,  şuanda “Çal Garası şuanda 1 lira 25 kuruştan alıcı buluyor.  Bu fiyatan bi,zim için makul bir fiyat” ifadelerini kullandı.

"ÇAL’DA ÜZÜM REKOLTESİ DÜŞÜYOR"

Çal’ın  220 bin dönümlük bağ arazisiyle Türkiye’nin en büyük üzüm üreticilerinden biri olduğunu anlatan Akcan, "Çal’da bağcılı çok eski yıllara dayanıyor. Özellikle Çal Garası  ve Sultaniye üzümleri Çal bölgesine has üzümler olarak bilinir.  Fakat Bağlarda modernizasyona geçilememesi  sulu tarıma geçilememesi, bağların yaşlanması ve iklim değişikliği nedeniyle son yıllarda üzüm veriminde düşü yaşanıyor.  2015 yılında çok büyük bir don tehlikesi geçirdik. bu süreçte yaklaşık 45 bin dönüm bağımız heder oldu.  Bu sene özellikle Akkent Hançalar ve Süller bölgesinde yaşanan bir dolu afeti oldu. TARSİM Tarım sigortasının yeterince uygulanamaması  çiftçilerimizin maddi zarara uğrattı.  Zarar gören bağlarımızın sadece yüzde 8’lik kısmı tarım sigortasına tabiydi.  Geriye kalan yüzde 92’si ise sigortalı değil. Bundan dolayı da zarar gören çiftçilerimizin çok büyük bir kısmının zararı karşılanamadı.” dedi.

"ÇAL TARIM KENTİ OLACAK"

Yerel yönetim olarak en büyük iddialarından birinin  Çal’ı bir Tarım kenti haline getirmek olduğunu söyleyen Akcan, “ Çal’da alternatif tarım başlattık.  Bizi bu çalışma içine iten de bölgede yaşanan iklim değişikliği nedeniyle bağlardan istenilen verimin alınamaması oldu.  yapılan çalışmalar sonucu yayla seracılığına başladık. Seralarda üretilen dometesin üretiminde şuan bir sıkıntı yok fakat pazarlamada Katar krizinden dolayı bazı sıkıntılar var. İnşallah önümüzdeki dönemlerde daha iyi olacak. Sadece domates değil bunun yanında sarımsak, biber, karpuz, kavun ve diğer bütün sebzelerin denemelerini yapıyoruz. Çalışmalar çok iyi gidiyor şuanda. Bu çalışmaları bir an önce ekonomiye katkı sağlanması şuanda mümkün gözükmüyor. bu proje 10 yıllık dönemde belirli bir aşamaya gelecek bir proje. Bu çalışmalarda  Beklentilerimizin ve hedeflerimizin çok çok önündeyiz şuan. 2020  yılının  sonuna gediğimizde Çal’a sadece Tarım’dan 80 milyon lira gibi paranın girmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.