Denizli Gazeteciler Cemiyeti önderliğinde, Buldan Belediyesi ev sahipliğinde ilçe gezisi düzenlendi. Gün boyu devam eden geziye katılan gazeteciler Buldan’ın tarihi turistlik mahalle ve bölgelerini ziyaret etti. Gezi programı kazı çalışmalarına devam edilen Tripolis Antik Kentinde son buldu.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen, pandemi yasakları nedeniyle ara verilen, ilçe gezileri geçen ay tekrar başladı. İlk ziyareti Çivril ilçesine yapan gazetecilerin ikinci adresi dokumanın başkenti, bacasız fabrikalar diyarı Buldan ilçesi oldu. Denizli Gazeteciler Cemiyeti önderliğinde, Buldan Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ilçe gezisi Buldan Belediyesi tarafından Adalet Bakanlığından devralınarak 2011 yılında el sanatları merkezi olarak restore edilen eski cezaevi (BELKÜM) ziyaretiyle başladı. Buldan ın meşhur simidinin tadına bakan gazetecilerin ilçe gezisi koruma altındaki Süleymanlı Yayla Gölü’nde devam etti. 466.5 dekar yüz ölçümüne sahip, denizden yüksekliği bin 150 metre olan Buldan Süleymanlı Yayla Gölü'nde gazetecilere rehberliği Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Sait Yalçın yaptı. Öğle saatlerine kadar devam eden yayla gölü gezinin ardından gazeteciler restore edilerek turizme kazandırılan Talat Tarakçı Konağı, Behçet Uz Konağı, Beyler Konağı, Evliyazadeler Konağı ve Çelebiler Konağını ziyaret etti. 

Buldan'ın tarihi sokaklarında tarihe yolculuk

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin özelliklerini yansıtan, Buldan yöresine özgü mimari özellikleriyle, Çaybaşı, Yeşildere, Girne ve Helvacılar mahallelerini gezen gazeteciler. Birbirlerinin manzarasını engellemeyecek şekilde inşa edilen, saçak ve bacaları, cumbalı sundurmaları, işlemeli kapı ve pencereleriyle ayrı bir güzellik barındıran Buldan Evleri’nin de bol bol fotoğrafını çekti. Tarihi Buldan Evleri'ni gelecek yıllara taşımak amacıyla gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sayesinde 117 ev ve 31 sokak tescilli eser olarak koruma altın alınan ilçede Beyler Sokağı ve Dokuma Pazarı Caddesinde yapılan düzenlemelerde evlerin kapı ve pencerelerinin aslına uygun şekilde ahşap malzeme ile yenilenmesi, sarı ve mavi renklere boyanması objektiflere yansıdı. Evlerin altında kara tezgahlarda dokuma yapan ustaları da ziyaret eden gazeteciler ipliğin dokuma serüvenini en bilgili ağızdan öğrendi. Gezinin son bölümünde ise Yenicekent Mahallesi yakınlarında bulunan ve kazı çalışmalarına devam edilen Tripolis Antik Kenti’ni ziyaret eden gazetecilere kazı heyetinde görevli Arkeolog Sezer Sayan tarafından ortaya çıkartılan esenlerle ilgili bilgi verildi. Gazetecilerin Buldan gezisi burada sona erdi. Gazeteciler cemiyeti önderliğinde her ay gerçekleştirilecek ilçe gezilerinde bir sonraki ziyaret edilecek ilçe olarak Çameli ilçesi belirlendi.

Gazeteciler Dokumanın Başkenti Buldan’ı Gezdi

Gazeteciler Dokumanın Başkenti Buldan’ı Gezdi

Gazeteciler Dokumanın Başkenti Buldan’ı Gezdi