Denizli'nin Buldan İlçesinde önemli tarım ürünleri arasında olan Buldan üzümünün hasadına başlandı. Buldan'da İhracat kalemleri arasında önemli yere sahip olan Buldan üzümlerinin yüzde 70’i, başta Rusya olmak üzere Avrupa, Arap ülkelerine ve Ortadoğu'ya ihraç ediliyor. Buldan’da üzüm rekoltesinin ise, 150 bin ton civarında olacağı tahmin ediliyor. Buldan’daki üzüm üretimi 39 bin dekar alanda yapılıyor.

Hasat mevsiminin başlamasıyla ilgili Buldanliyiz.biz haber sitesine açıklamalarda bulunan Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, Türkiye’nin ilk turfanda sultaniye çekirdeksiz üzüm hasadının Buldan’a bağlı Yenicekent, Oğuz, Bölmekaya, Doğan ve Mahmutlu mahallerinde yapıldığını belirtti.

Denizli’de ürünün önemli bölümünü sultaniye üzümünün oluşturduğunu aktaran Al, “Sultaniye üzümünün yanı sıra razaki, süperyol, red globe, alfanso ve Antep karası gibi türler de yetiştiriliyor. Çevre İl ve İlçelerden gelen yaklaşık 2 bin çalışanla gerçekleştirilen hasat işlemi sabah erken saatlerde başlayıp öğle saatlerinde sonlandırılıyor. Üzüm kesme işleminin çoğunluğunu kadın işçiler yaparken, erkekler de üzüm selelerinin taşınmasında görev alıyor " diye konuştu.

Üzüm fiyatlarına ilişkin bilgi veren Muammer Al, Buldan’da üzüm kilogram fiyatlarının sultani çekirdeksiz üzümde 1ila 1,25 TL iken, Süperyol üzüm ise 1,80 TL civarında olacağını söyledi.













Zekican Şenkaya