Türkiye’nin en erkenci sultaniye çekirdeksiz üzümünün üretildiği ilçede hasadın bir ay sürmesi bekleniyor. Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, bu süreçte çiftçinin mağdur olmaması için çek konusunda hassas davranmaları gerektiğini söyledi.

Sofralık, kuru ve şaraplık üzüm üretimin yapıldığı Buldan’da üzümde hasat başladı. İlçede 40 bin dekar alanda yapılan üzüm üretiminde üretilen ürünlerin yüzde 70’i ihraç ediliyor. Başta Rusya olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen üzümde ilk hasat ilçenin Yenicekent, Oğuz, Bölmekaya, Doğan ve Mahmutlu Mahallelerinde yapılıyor. Türkiye’nin en erkenci sultaniye çekirdeksiz üzümünün üretildiği ilçede razaki, süperyol, red globe, alfanso ve Antep karası üretimi de yapılıyor. Yıllık 150 bin tona yakın üzümün üretildiği ilçede hasadın bir ay sürmesi bekleniyor. Hasadın bereketli geçmesini umduklarını ifade eden Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, buna rağmen çek yüzünden üreticinin mağdur olmamasını istiyor.

SÜPERYOL BAŞLADI SIRA SULTANİYE’DE

İlçede ilk hasadın süperyol cinsi üzümde yapıldığını aktaran Al, turfanda çekirdeksiz sultaniye üzümünün hasadının ise yeni başladığını söyledi. İlk hasadın Yenicekent, Oğuz, Bölmekaya, Doğan ve Mahmutlu Mahallelerinde başladığını aktaran Al, Buldan’da üzüm kilogram fiyatlarının sultani çekirdeksiz üzümde 1ila 1,25 TL iken, Süperyol üzüm ise 1,80 TL civarında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

ÜRETİCİ ÇEK MAĞDURU OLMASIN

Her yıl çek yüzünden çoğu üreticinin mağdur olduğunu ifade eden Başkan Al, karşılıksız çeklerin üreticinin belini kırdığını belirtti. 2014’te 30 geçen yıl da 10’u aşkın üreticinin tüccarlar tarafından verilen karşılıksız çek ve senetler yüzünden mağdur olduğunu aktaran Al, “Eskiden olsa biz durumu polise ve jandarmaya bildirirdik ve yakalanan şüpheli tutuklanırdı ve hapse atılırdı. Şimdi ise yasada değişiklik yüzünden güvenlik güçleri bir şey yapamıyor. Bunun yanında da avukatlar arkadaşlarımız da biz bir şey yapamayız diyorlar. Geçen yıl değil ondan önceki yıllarda da bu gibi şeyler oluyordu. Hatta karşılıksız ve sahte çek-senetler sadece Buldan’da değil diğer ilçelerde de onlarca çiftçiyi ve onların ailelerini mağdur etti. Çiftçimizin binbir zahmetle 10 ayda büyüttüğü ürününü kötü amaçlı tüccarlar tarafından beş kuruş dahi verilmeden heba edilmesine hükümetin ve bakanlığın dur demesi gerekiyor. Bu gerçekten çok önemli bir konu. Biz üreticiler olarak Hükümetten gereken adımları atmasını istiyoruz. Eğer bizim üretmemizi istiyorsa Hükümet bu adımı mutlaka atmalıdır” dedi.