HABERDENİZLİ.COM

Buldan Belediyesinin katkılarıyla, Ramazan Bayramında sadece 3 gün için ilçe stadyumu yanındaki alana kurulacak olan dev sirk çadırında gösterilerini sunacak olan Avrasya Sirki, “Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındaki” seyirlik sanatlar gösterileri ile özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Türkiye'nin ilk sirki, Bayramın birinci günü, ikinci günü ve üçüncü günü, saat; 20.00’de, 21.00’de, 22.00’de ve 23.00’de, hem çocuklar hem de büyükler için çok eğlenceli gösterilere ev sahipliği yapacak.

GELENEKSEL TÜRK İP CANBAZLIĞI SANATININ YAŞAYAN SON USTASI BULDAN’DA

Avrasya Sirki bünyesinde gösterilerini sürdüren geleneksel Türk ip canbazlığı sanatının yaşayan efsanevi ismi Dr.Özdemir Turan, 51 yıllık sanat yaşamı süresince kendisine yön veren ustalarının gösterilerinden seçkiler sunarak onların hünerlerini ip üstünde canlı bir performans olarak seyircileri ile paylaşıyor.

Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu Servet Yalçın açıklamasında “Eski Anadolu uygarlıklarından ve halk şenliklerinden geleneksel gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. Bu seyirlik sanatlarımız, canbazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu’yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970’li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Avrasya Sirki öncelikli olarak ip canbazlığı gibi, özünde bize ait olan ve dünyaya bu topraklardan yayılan “Somut Olmayan Kültürel Miras” kapsamındaki seyirlik sanatlarımızı yeniden canlandırmak ve bu önemli mirasın ülkemizde yeni Buldanlara aktarılmasını sağlamak amacıyla turneler düzenleyerek modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir” ifadesine yer verdi.

SİRK SANATLARI ANADOLU’NUN ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR
Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın; “Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni antik Anadolu
uygarlıklarıdır”
ifadelerini kullandı.

Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm Buldan halkını gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, "Biz sirk sanatlarına her zaman gerekli önemi veren Buldan halkına ve katkılarından dolayı Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay Bey’e, bizi Buldan’a davet ederek bu güzel buluşmaya vesile olan Buldan Belediyesi yönetimine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm sanatseverleri gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, eski zamanlarda olduğu gibi, şehri sirkle şenlendirmek istediklerini belirtti. 5 TL’den satışa sunulacak sirk biletleri sirkin girişinden temin edilebilecek. Ayrıca yine İlçe Stadyumunda Temmuz ayı sonuna kadar Lunapark'ta hizmet vermekte.

Kaynak: Buldanliyiz.biz