Denizli'nin Buldan ilcesinde 1968 yılında sulama amaçlı yapılan Derbent Barajı’nın yapımı ile sular altında kalan Derbent köyü bir başka yere nakledildi. Eski köy, evleri, camisi ve mezarları ile birlikte sular altında kaldı. Su içinde kalan minare de bu barajın simgesi haline geldi.

Yıllar sonra kurak giden havalar nedeniyle barajın suları çekildi. Bu çekilme ile minare ve mezarlar ortaya çıktı. Bunu fırsat bilen ve bu mezarlarda ataları olan köylüler mezarları ziyaret ederek dua ediyorlar.

Köyün su altında kalmayan kısmında oturmaya devam eden 5 aileden birinin oğlu olan Önder Sayın, doğduğunda baraj yapılmış olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Ben kendimi bildim bileli bu minare ve mezarlar suyun altındalar. Büyüklerim, dedelerimizin, ninelerimizin mezarlarının barajın yapılması ile sular altında kaldığını söylerler. Biz de uzaktan birer Fatiha okurduk. Ancak bu yıl minare de mezarlar da suyun çekilmesi nedeniyle ortaya çıktı. Biz de ilk defa bu mezarları ziyaret etme, yakından birer Fatiha okuma fırsatı bulduk. Buradan yeni köye taşınan köylülerimiz de zaman zaman bu mezarları ziyaret ediyorlar. Ancak bu uzun sürmeyecek. Yağmurların başlaması ile burası gene sular altında kalacak ve biz bir daha kim bilir ne zaman bir daha böyle bir fırsatı yakalayabileceğiz.” dedi.

Kaynak: Buldandayaşam.net