Covıd-19 ve hayatımıza ettikleri aklımızı başımızdan aldı.  Haber sitesine düşen son manşette bir bakar mısınız?  

“Aşı karşıtı devlet başkanının eşi aşı oldu” ...  Kim hangi ülke canım? Hani şu;  başından beri  salgına palavra diyen, maske mesafe  önlemlerini  hiçe sayan,  aşıyı yalanlayan,  karnavalı ile ünlü  Brezilya’da  mücadele  karşıtı eylemlerini siyasi şova dönüştüren  şahsiyetin hanımı covıd-19 aşısı vurunmuş!…  VEJA gazetesi haberine göre;  Bolsonaro’nun müstakbel  karısı  New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun oturum arasında gidip aşılandı. (https://www.kamu365.com/genel/asi-karsiti-devlet-baskaninin-esi-asi-oldu-21415.html) Ama kendisi  aşı olmayacakmış…

Hala anlamıyorum… Koskoca devlet başkanı,  onca kitlesel ölüm,  yürek dağlayan yoğun bakım görüntüleri  varken,  nasıl olurda olanı biteni yalanlar?… Ya da dört elle sarıldığımız aşının etkisini  nasıl olurda inkar eder? 

Çık çık çık!!!….

İyi haberler de yok değil hani…

Hafta içinde biri Manisa diğeri İzmir’den umudumuzu yeşerten iki paylaşım oldu. Halk Sağlığı bölümleri ile ortaklaşa yürütülen iki araştırma raporu paylaşıldı. Celal Bayar Üniversitesi; üç doz covıd-19 aşısı etkililikleri ve iki doz aşılamalarının altı aylık karşılaştırmalı sonuçlarını iletti.

Dokuz Eylül Üniversitesi  ise, rektörlükçe desteklenen, sağlık çalışanların aşı sonrası bir yıllık izlem sonuçlarını gönderdi. 

İşte kısa notlar; 
#Üç doz aşıyı olan sağlıkçıların tümü koruyucu antikor düzeylerine ulaştı…

# Üçüncü doz aşısını inaktif olarak yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 7.5 kat BioNTech olarak yaptıranlarda ise 106 kat arttığı tespit edildi…

# Üçüncü doz aşısını BioNTech olanların antikor düzeylerinin zaman içinde düştüğü görülmekle birlikte halen var olan antikor düzeyinin (aşıdan yaklaşık iki ay sonra) oldukça yeterli düzeyde olduğu saptandı….

Bazı haberler var ki hala iç karartıyordu…

Temiz Hava Platformu Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” ile karşımıza çıktı. 

Şöyle dediler;  

#Son bir yıl içinde; ülkemizde illerin yarısında, kanserojen ince partikül seviye ölçümü yeterli seviyede yapılmadı…   

# Bitlis ve Hakkari dışında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerdiğine uygun temiz hava solunmadı...

# 72 ilin değerleri içinde,  45 ilde hava kirliliği ulusal sınır değerlerini aştı.

# Son orman yangınları atmosfere iklim değişikliğine de neden olan siyah karbon salınmasına neden oldu (https://www.temizhavahakki.com/wp-content/uploads/2021/09/KaraRapor2021.pdf)

Of anam offff ..

Beynim zonkluyor!!!…..