Babadağlı Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) tarafından düzenlenen “Türkiye'de Yeni Eğilim: Tarım ve Hayvancılık Yatırımları” konulu konferans Vali Yavuz Erkmen’in de katılımı ile yapıldı.

Polisevinde düzenlenen toplantıya Vali Yavuz Erkmen’in yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, Başsavcı Kazım Arapoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir, BASİAD Başkanı Hüseyin Memişoğlu, DSO Başkanı Müjdat Keçeci, DTO Başkanı Necdet Özer, DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, DENİB Başkan Yardımcısı Sedat Demirden, Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt ve davetliler katıldı.

  BASİAD Başkanı Hüseyin Memişoğlu, dernek olarak yeni iş eğilimlerine yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, projeler hakkında bilgiler verdi.

  Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, tarım teşvikleri ile bilgiler vererek, geçtiğimiz haftalarda Amerika’da incelemelerde bulunduğunu ve ilimiz tarım ve hayvancılığının birçok konuda Amerika’da ki tarım ve hayvancılık sektörünü geride bırakabilecek düzeyde olduğunu söyledi.
  
  Vali Yavuz Erkmen ise, özellikle tekstil sektöründe ön plana çıkmış olan Babadağlı işadamlarının bundan sonra tarım ve hayvancılık sektöründe ön plana çıkacağından dolayı mutluluk duyduğunu söyleyerek, “Denizli denince akla önde gelen sektör olarak tekstil sektörü geliyor. Ama tekstilin dışında bugün kablo, mermer sanayi, tarım ve hayvancılık, makine üretimi gibi aklımıza gelen her türlü üretim ilimizde yapıldığını ve ihraç edildiğini görüyoruz. Bu yılki ihracat rakamlarında da Denizli’nin çok iyi bir konumda olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

  Kriz sonrası artan istihdamda tarım ve hayvancılık sektöründeki istihdam artışının küçümsenmeyecek durumda olduğuna dikkat çeken Vali Yavuz Erkmen, “Tarım ve hayvancılık ilimiz için çok önemli. Geldiğimiz noktada çok güzel çalışmalar yapılıyor. İlimizde, jeotermal su ile seracılık konusunda ileri derecede teknoloji ile üretim yapılarak, şu anda ihracat yapılıyor. Denizli’de 600 dekarlık bir alanda jeotermal su ile seracılık yapılıyor. Bunu yeterli görmüyoruz, hedefimiz 6000 dekarlık bir alanda yapılmasıdır” diye konuştu.

  İl Özel İdaresi ve odalar ile birlikte Tarım İhtisas Bölgesi konusunda bir adım atıldığını ve soğuk su konusundaki sorunun da çözümlenmek üzere olduğunu vurgulayan Vali Erkmen, jeotermal su ile tarımın dışında, meyve ihracatında da çoğalmanın görüldüğünü ifade etti. Geçmiş yıllardan bugüne kuyusu açılan ancak şebekeye dönüştürülmeyen kaynakların şebeke haline getirilerek sulu tarıma geçileceğini belirten Vali Erkmen, bununla birlikte il genelinde sulanabilir tarım arazilerinin alanının yüzde 80’lere yaklaşacağını ifade etti.

  İlimizde 10 yıllık süreç içerisinde 80 bin civarında olan büyükbaş hayvan sayısının 180 bin seviyesine geldiğini sözlerine ekleyen Vali Erkmen, Denizli’nin bu konuda hak ettiği yere geleceğine inandığını söyledi.

  Vali Yavuz Erkmen konuşmasında ayrıca, Bank Asya Liginde mücadele eden Denizlispor’un içinde bulunduğu maddi sıkıntıların aşılabilmesi için işadamlarından Denizlispor’a maddi destekte bulunmalarını istedi. 
  

  Konferansa konuşmacı olarak katılan Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt da, Tarım ve Hayvancılık Yatırımları konusunda izlenimlerini katılımcılara aktardı. Ülkemiz sanayisinin sanayinin gelişmeye başladığı devire çok kötü şartlar altında girdiğini söyleyen Bozkurt, son zamanlarda ise tam tersi yönde ilerleme kaydedildiğini, iyi girişimci kaynağına sahip olduğumuzu, dünyanın en iyi üretim tesislerinin ülkemizde olduğunu söyledi. Türkiye’nin önündeki en büyük fırsatın örgütlü tarıma geçiş olduğunu vurgulayan Rüştü Bozkurt, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini, bu konuda da en önemli kaynağımızın iklim ve verimli topraklarımız olduğunu söyledi. Elimizdeki verimi iyi kullandığımız takdirde dünyanın büyük ekonomileri arasında ilk 10’un içine girebileceğimize dikkat çeken Bozkurt, ülkemizin ilerleyen yıllarda seramik, sağlık ve lojistik gibi sektörlerde önemli bir yere geleceğini sözlerine ekledi.

  Konferansta ayrıca, Vali Yavuz Erkmen tarafından, BASİAD’a yeni üye olan işadamlarına rozetleri takıldı.