Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Değişiklikler hep olagelmiştir ve bunlarda hap sağlıklı olmuştur. İhtiyaç duyulursa bu alanların her ikisinde de gerek parti yönetiminde gerekse kabinede bu değişikliklerin olması bunlar öncekiler gibi son derece normal olacaktır” dedi.
Ekonomi Bakan Nihat Zeybecki, MÜSİAD Denizli Şubesinin düzenlediği Mermer ve Maden Sektör Toplantısına katıldı. Başaranlar Mermer Toplantı salonunda yapılan toplantıya Bakan Zeybekci’nin yanı sıra, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti İl Başkanı Necip Filiz, MÜSİAD yetkilileri ve davetliler katıldı.

Bakan Zeybekci, toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Merkez Bankasının aldığı kararların arkasında olduklarını belirten Bakan Zeybekci, “Merkez Bankasının son dönemlerdeki yaptığı uygulamaların arkasındayız. Yaklaşık bir yıldan beri, 61. Hükumet dönemindeki bakanlık dönemimizde, genel itibariyle bu açıklamalarda bulunuldu. Son dönemlerdeki gerek faiz uygulamalarıyla ilgili, genel itibariyle faizin alt ve üst mantığını sabit bırakmasıyla, borç verme faizlerinde belli başlı bir artışa gitmesi uygulamalarının arkasındayız. Bunları hesap ettik. Diğer taraftan enflasyon beklentisi ile ilgili öngörüleri de, inşallah ileriye doğru yukarıya revize edilmiş haliyle değil, önceki haliyle gerçekleşir. İnşallah onları yakalarız” dedi.

“Spekülatif amaçlı fiyatlara müdahale ediyoruz”
Tarım fiyatlarındaki artış hakkında da açıklamalarda bulunan Zeybekci, “Tarım fiyatlarındaki oynaklık, ekonomi bakanlığı olarak müdahale ettiğimiz bir dönemdedir. Gerek kuru bakliyatta, kuru gıdada, son dönemde nohutta fasulyede ve diğer ürünlerde, gümrük vergisi oranlarını sıfırlamış olmamız, bu müdahalelerdendir. Gerekirse ette de müdahale edecek olmamız da aynı şekilde, daha doğrusu spekülatif amaçlı fiyat artışları olan tarım ürünlerinde, şu demek değil Türkiye tarımla, hayvancılıkla, etle ve sütle, tavukla tüm bu ürünlerde kendi kendine yete bilen bir ülkedir. Yani yurt dışından tarım ürünü ithal ederek bir gelenek ve böyle bir alışkanlık olmaması için çok özel gayret gösteriyoruz. Malumunuz Türkiye’de, tarım ürünleri yüksek oranda gümrük vergileriyle de korunmaktadır. Ama diğer taraftan biz, tüketiciyi de korumak zorundayız” diye konuştu.