14. Sarayköy Tarım ve Kültür Festivali’nin beşinci gününde ilçenin turizm merkezlerinden Attouda Antik Kenti konu edildi. İlçenin Hisar Mahallesi’nde M.Ö. 7’nci yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Attouda Antik Kenti’nde kesintisiz yaşam devam ediyor. 
Helenistik dönemde kurulan, Roma İmparatorluğu, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde yaşamın sürdüğü Attouda Antik Kenti’nde “Tarihe Yolculuk” adı altında doğa yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Belediye Başkan Yardımcısı Mestan Özkan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Uğur Bekir Bakırcı, Sarayköy Belediyesi meclis üyeleri Mustafa Horzum, Hakan Gültekin, Mustafa İğdeli,  Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, Hisar Köy Attouda Turizm ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Tarık Urgan, Hisar Mahallesi Muhtarı Aşkın Şen, Denizli Genç TEMA ekibi, PAÜ öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
Attouda Antik Kent meydanında başlayan yürüyüşte Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, katılımcılara tarihi yapıları tek tek anlatarak tanıttı. 
Doğa yürüyüşü sonrasında antik kent meydanında belediye tarafından katılımcılara kahvaltı ikram edildi. Tarihi sohbetlerin edildiği ve fikir alışverişlerin yapıldığı etkinlikte “Dünden Bugüne Attouda” söyleşisi düzenlendi. Kolancı tarafından antik kent ile ilgili tanıtım yapıldı.

“ATTOUDA’YI İHTİŞAMLI VE GÜZEL HALE GETİRECEĞİZ”

Attouda Antik Kenti’nin diğer kentlerden çok farklı olduğunu belirten PAÜ Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, “2015 yılında ilk kez Attouda Antik Kenti’ne geldim. O gün bir hayal kurdum ve burada bir araştırma yapmam gerektiğini düşündüm. Kültür Bakanlığı’na sunduğum bir projeyle buranın araştırma iznini aldım. Araştırma iznini alırken Sarayköy Belediye Başkanımız Ahmet Necati Özbaş’ın büyük destekleri oldu.  Hisar Mahallesi halkı da hep destek verdi, evlerini bana açtılar, misafir ettiler. Burayla ilgili her şeyi anlattılar, gösterdiler.  Çok güzel 30 kişilik bir ekip kurdum. Çeşitli üniversitelerden farklı bilim dallarından,  çok değerli bilim insanlarımız var. Bu köyün dokusu diğer antik kentlerden çok farklı… Antik kent üzerine kurulmuş bir tarihi köy var. 2021 yılında ilk kez burada çalışmalara başladık. Çalışmalarımız yavaş yavaş ses getirmeye başladı. Bir sonraki hamlemiz inşallah burada kazı yapmak. Amacımız burayı daha ihtişamlı ve güzel hale getirerek herkesin merak edeceği, ‘Türkiye’de Attuoda diye bir yer varmış’ diyip koşarak geleceği bir yere dönüştürmek” dedi.

“DÜNYANIN TARİHİ MİRASI”

Attouda ile ilgili büyük hayallerinin olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Özbaş, “ Festivalimiz kapsamında düzenlediğimiz Attouda Antik Kenti gezimize ve söyleşimize ilgi duyarak geldiğiniz için teşekkür ederiz. Bugün burada buluşmak çok güzel… Bu şehrin altında ve üstünde binlerce yıllık bir hayattan bahsediliyor. Çok büyük bir tarihi yaşamın üzerindeyiz. Attouda Antik Kenti sadece Türkiye’nin değil dünyanın tarihi mirası. Çünkü altında bütün medeniyetlerden ve dinlerden yaşamlar var olmuş. Burada bütün insanlığa ait yapılar var. Kısa dönemde yeme-içme yerleri, pansiyonlar, eğlence yerleri, hediye eşyası satılacak yerlerle birlikte turizme açık ticaret yerlerinin olmasını istiyoruz. Benim görevim yetsin, yetmesin bana düşen bir şey olursa her zaman ben buradayım. Başlamak, bitirmenin yarısıymış. Sizlerle birlikte inşallah bu güzellikleri ortaya çıkaracağız. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Pamukkale Üniversitemiz, Büyükşehir Belediyemiz, Sarayköy Belediyemiz ve Hisarlı hemşihrilerimiz ile bu işi başarıyla ayağa kaldıracağız” dedi. 
Konuşmaların ardından Dr. Bilge Yılmaz Kolancı’ya, Dernek Başkanı Tarık Urgan’a ve Muhtar Şen’e plaket takdim edildi.

TUĞBA YURT SAHNE ALDI

Saat 22.00’de ise Tuğba Yurt konseriyle eğlence devam etti. Denizli halkının yoğun ilgi gösterdiği konserde ünlü popçu sevilen şarkılarını seslendirdi.

FİNAL GÜNÜ PAZAR

14. Sarayköy Tarım ve Kültür Festivali’nin final günü olan 29 Mayıs Pazar günü ise Sarayköy’ün termal turizmi tanıtılacak. Saat 10.00’da Pedalları Sağlığa Çeviriyoruz etkinliği ile katılımcılar bisikletleriyle termal turizm alanlarını ziyaret edecek. 
Günün finali saat 22.00’de sevilen sanatçı Buray’ın konseriyle yapılacak. Havai fişek gösterisi ise görsel şölen yaşanacak.

ATTOUDA ANTİK KENTİ’NİN TANITILDIĞI GÜN, TUĞBA YURT KONSERİYLE TAÇLANDIRILDI

ATTOUDA ANTİK KENTİ’NİN TANITILDIĞI GÜN, TUĞBA YURT KONSERİYLE TAÇLANDIRILDI

ATTOUDA ANTİK KENTİ’NİN TANITILDIĞI GÜN, TUĞBA YURT KONSERİYLE TAÇLANDIRILDI

ATTOUDA ANTİK KENTİ’NİN TANITILDIĞI GÜN, TUĞBA YURT KONSERİYLE TAÇLANDIRILDI

ATTOUDA ANTİK KENTİ’NİN TANITILDIĞI GÜN, TUĞBA YURT KONSERİYLE TAÇLANDIRILDI

ATTOUDA ANTİK KENTİ’NİN TANITILDIĞI GÜN, TUĞBA YURT KONSERİYLE TAÇLANDIRILDI

ATTOUDA ANTİK KENTİ’NİN TANITILDIĞI GÜN, TUĞBA YURT KONSERİYLE TAÇLANDIRILDI