Denizli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından kültür varlığı sikke ve çeşitli objelerden oluşan antik dönemlere ait tarihi eserleri yurt içinde toplayıcı adı altında toplayan ve maddi değeri yüksek olan eserleri yasadışı olarak satış yapmak isteyen şahıslar ve organizasyonların tespit edilerek yakalanmasına yönelik Denizli'de çalışmalar başlatıldı.

Denizli'de Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Görevlileri tarafından  takibe alınan ve tarihi eser kaçakçılığı yapabileceği değerlendirilen şüpheli şahıs ve kullandığı araç gerekli terdbirler alındıktan sonra durduruldu. Yapılan kontrollerde aracın sağ arka koltuğunun döşeme cebi içerisinde şeffaf naylon poşete sarılı tarihi eser olabilecek değişik figür, işaret ve sembol bulunan 50 adet eski metal para ve 3 adet değişik figürlerde obje bulunarak el kolundu.

Ele geçirilen toplam 50 adet sikke ve 3 adet tarihi eser objenin özelliklerinin ve hangi döneme ait olduğunun tespiti amacıyla Müze Müdürlüğü’nce uzman arkeolog ve müze araştırma görevlileri tarafından inceleme raporu düzenlendi. Yapılan tespitler sonucu ele geçirilen kültür varlığı bakır, kurşun, bronz cinsinde olan sikke ve objelerin tarihi eser olduğu Roma, Hellenistik, İslami ve Bizans dönemine ait olduğu tespit edildi.

Sikkelerin üzerinde Roma dönemine figürlerin ayakta cepheden erkek ve kadın tanrıça, at üzerinde süvari, cepheden İsa başı ve okunamayan eski döneme ait figürler olduğu ve Arapça yazıların bulunduğu bildirildi. Tarihi eser objelerin küpe parçası, at figürlü toka parçası ve göz biçiminde olduğu kaş kısmında geometrik şekiller bulunan yüzük olduğu tespit edildi.

Ele geçirilen eserlerin korunması gerekli kültür varlığı orjinal envarterlik değerinde ve etütlük nitelikte müzede bulunması gereken tarihi eser olduğu bildirildi. 

Operasyonlar sonucunda yakalanan 1 şüpheli şahıs hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan adli işlem yapıldı.

Durdurulan Araçtan Tarih Çıktı