HABERDENİZLİ.COM

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince alınan bilgiler ve vatandaşların 112 acil çağrı merkezine yaptıkları ihbarlar neticesinde Denizli ve ilçelerinde kaçak kazı yapmak isteyen şahıs ve organizasyonların tespit edilerek kültürel varlıkları yurtdışına veya Türkiye'de yasadışı yollardan satışını yapmak isteyen şahısların yakalanmasına yönelik görevli ekiplerce operasyon yapıldı.

Denizli'de dağlık alanlarda vatandaşlar tarafından sık kullanılmayan genelde hayvanların geçtiği patika yollar üzerinden zirveye doğru belirli aralıklarla kayalık alanlarda kaçak kazı yapıldığı yönünde bilgiler elde edildi.

Alınan bilgiler doğrultusunda kaçakçılık faaliyetini gerçekleştiren şahısların yasa dışı yollardan gömü ve tarihi eser bulmak amacıyla eski döneme ait eserleri kaçak kazı yoluyla temin etmeye çalıştıkları, ekiplerin bölgede yaptıkları takip ve çalışmalar neticesinde şüpheli şahıslar ve kaçak eşyayı taşımak üzere kullandıkları araçları tespit edildi. 

Kültür varlığı olan tarihi eserleri yasadışı yollardan kaçak kazı yaparak elde ettikleri alet ve cihazlarla bölgede kayalar üzerinde farklı ebatlarda oyuntular yaptıkları, aldıkları duyumlarda eski döneme ait aile mezarlığı bulmak amacıyla, toprağı kazarak farklı ebatlarda çukurlar oluşturdukları ve alanı gittikçe genişleterek kaçak kazı çalışması yaptıkları tespit edildi. Şüpheli şahısların kullandıkları araçların 4x4 arazi şartlarına uygun araçlar olduğu ayrıca araçların üzerine resmi kurumlara ait mıknatıslı magnet yapıştırarak kurum görevlisi görünümü vererek araçların dikkat çekmemesini sağladıkları anlaşıldı.

Ekiplerin yürütmüş olduğu çalışmalar sonucunda kaçak kazı yapan şüpheli şahıslar ve kullandıkları araçlar tespit edildi ve yürütülen çalışma operasyona dönüştürüldü.

Operasyon kapsamında Denizli'de bulunan dağlık bölgede, şüpheli şahısların tarihi eserleri taşımak amacıyla kullandıkların araçlarında ve ikametlerinde aramalar yapıldı. Yapılan aramalar esnasında tarihi eserleri bulmak amacıyla şahısların detektör kullandıkları, detektöre bağlı eklenebilen anten çubuğu ile bölgede tarama yaptıkları ve yine tarihi eseri tespit etmek amacıyla detektörün kalibrasyonunda kullanıldığı değerlendirilen eski eseri algılamak üzere gerçek sikkelerin kullanıldığı, çevreyi gözetlemek için dürbün bulundurdukları anlaşıldı.

Operasyon kapsamında yapılan aramalarda toplam 190 adet sikke ve 144 adet tarihi eser bulunarak el konuldu. Ele geçirilen ve tarihi eser olabileceği değerlendirilen objelerin içerisinde vazo ve testiler, dökme kurşun, demir halka, mızrak ucu, saç iğnesi, terazi, kantar, barutluk, çivi, kandil (gazlı lamba), metal kutu ve takı şeklinde objeler olduğu görüldü. 

Ele geçirilen obje ve eserlerin özelliklerinin ve hangi döneme ait olduğunun tespiti amacıyla Müze Müdürlüğü’nce uzman arkeolog ve müze araştırma görevlileri tarafından inceleme yapılarak rapor düzenlendi.

Yapılan tespitler sonucu ele geçirilen kültür varlığı bakır, bronz, gümüş, fibula cinsinde olan sikke ve tarihi eserlerin Osmanlı, Roma, Hellenistik, Geç Şehir, İslami, Grek, Etnografik ve Bizans dönemlerine ait olduğu bildirildi.

Eserlerin üzerlerinde bulunan kabartma ve figürlerde Didim Apollon tapınağındaki medusanın betimlemesinin yapıldığı, tanrı ve tanrıça figürleri ile hayvan figürlerinin olduğu, İsa portresinin ve İmparatorun ve karısının figürlerinin bulunduğu tespit edildi.

Ele geçirilen eserlerin korunması gerekli kültür varlığı orjinal envarterlik değerinde etütlük nitelikte ve araştırmalarda kullanılmak üzere müzede bulunması gereken tarihi eser olduğu bildirildi. 

Operasyonlar neticesinde yakalanan 8 şüpheli şahıs hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan adli işlem gerçekleştirildi.