(DHA) - Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darbe girişimiyle ilgili olarak başlattığı soruşturma kapsamında, 11'inci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'la birlikte toplam 52 rütbeli asker hakkında tutuklama kararı verildiği, 4 rütbeli asker hakkında adli kontrol ve yurtdışı yasağı kararı verildiği ve 2 rütbelinin serbest bırakıldığını açıkladı. Soruşturmanın 17 savcı tarafından kapsamlı olarak ve genişletilerek sürdürüldüğü belirtildi. 

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"15 Temmuz 2016 günü Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) üyesi tarafından ülkemizde gerçekleştirilen kalkışma hareketinin hemen akabinde, Cumhuriyet Başsavcılığımızca 11'inci Komando Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır başta olmak üzere yüksek rütbeli askerler için gözaltı ve yakalama kararları çıkartılmıştır. Kalkışma girişiminin ilk anından itibaren Cumhuriyet Başsavcılığı olarak Cumhuriyet Başsavcısı, 2 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 14 Cumhuriyet Savcısından oluşan çalışma grubu ile gözaltına alınanların yasal işlemleri tamamlanarak doğrudan Cumhuriyet Başsavcılığımıza intikal ettirilmiş, ifadelerine başvurulan 56 rütbeli asker 'Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanı'na suikast ve fiili saldırı, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç ve silahlı örgüt suçları' gereğince Denizli Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemeleri'ne sevk edilmiştir." 

52 RÜTBELİ TUTUKLANDI

Mahkemece yapılan sorgulamanın ardından, 11'inci Komando Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ile birlikte toplam 52 rütbeli asker hakkında tutuklama kararı verildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"4 rütbeli asker hakkında adli kontrol ve yurt dışına çıkma yasağı kararı verilmiş, 2'si ise mevcut delil durumuna göre serbest bırakılmıştır. Tutuklama kararı verilen rütbeli asker şüpheliler, İzmir 2 nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne konulmuşlardır. Soruşturma kapsamlı olarak ve genişletilerek devam etmektedir."

10 HAKİM VE SAVCI SERBEST

Bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 20 hakim ve savcıdan 10'u dün Denizli'de mahkemeye çıkarıldı. 10 hakim ve savcının tamamının ifadelerinin alınmasının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı belirtildi.