Araba kiralamak, seyahat ederken birçok imkanı size sağlar. Size sadece rahatça hareket etme esnekliği sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kendi hızınızda ve kısıtlama olmadan seyahat etmenizi sağlar.

Memleketinizden farklı bir yerde ilk kez direksiyon başına geçiyorsanız, aşağıdaki süreç size nasıl başarılı bir şekilde araba kiralayabileceğinizi gösterecektir;

1. Geçerli bir sürücü belgesine sahip olun

Geçerli ve yıllanmış bir ehliyetiniz yoksa araç kiralayamazsınız. Seyahat etmeden önce ehliyetinizin kiralayacağınız araç için uygun olup olmadığını kontrol edin. Bazı araç kiralama firmaları 25 yaşın altındaki sürücülere kiralama yapmazken, bazıları ise ehliyetinizi en az 1 yıl önce almış olmanızı ister.

Fotokopi kabul edilmez, ehliyetinizin aslını bulundurmanız gereklidir.

2. Yaş kısıtlamalarını doğrulayın

Yaşınıza göre belirli bir kısıtlamaya maruz kalabilirsiniz. 25 yaşın altındaysanız araç modeli kısıtlamaları olabilir. Yüksek model araç kiralamak için daha fazla tecrübeli olmanız beklenmektedir.

İlk aracınızı kiralama sürecine başlamadan önce bu kısıtlamalara çok dikkat edin.

3. Bir araba kiralama şirketi seçin

Çoğu şirket, kiralama ücretlerinde benzer sınırlamalar ve gereksinimler tutar. Ancak, herhangi bir sözleşme imzalamadan önce kiralık aracınızla sınırsız miktarda kilometre gidebileceğinizi doğrulamak her zaman önemlidir.

Şehirlerarası seyahat yapacaksanız belirli bir kilometre üzerine çıktığınızda ekstra ücretlendirilebilirsiniz. Bu durum araç kiralama firmaları arasında değişiklik göstermektedir.

Herhangi bir kısıtlama olup olmadığını görmek için araç kiralama şirketinin web sitesini kontrol edin ve sorularınız varsa onlarla iletişime geçmekten çekinmeyin.

Adrese araç teslim edip etmediklerini öğrenin. Bazen yollarını tanımadığınız şehirlerde firmaların adreslerine ulaşmak zorlayıcı olabilir. Bu gibi durumlarda bazı firmalar bulunduğunuz adrese kadar kiralık aracınızı getirerek sizin için araç başında sözleşme yapabiliyorlar.

4. İstediğiniz aracı seçin

Araç kiralama firmaları, aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli araçlara sahiptir. Sizin için doğru arabayı seçmeden önce bütçenizi ve sürüş tarzınızı göz önünde bulundurun.

Herhangi bir belgeyi imzalamadan önce aracı inceleyin. Herhangi bir çizik veya ezik görüyor musunuz? İç mekan temiz mi görünüyor yoksa koltuklar yıpranmış ve kirli mi? Acentenizle kapsamlı bir inceleme yapın ve aracınızın gözden geçirmesini tamamlarken onlarla birlikte herhangi bir kusur varsa fotoğraf ve not alarak belgeleyin.

Kilometre sayacında gösterilen rakamlara göz atın ve özellikle günlük kilometre sınırınız varsa bunları not edin.

5. Geçerli bir ödeme şekline sahip olun

Kredi ve banka kartları kabul edilen ödeme şekilleridir. Çoğu şirket kiracıların güvenlik amacıyla depozito bırakmasını ister. Kira sözleşmesini okuyun ve banka kartıyla ödeme yapmayı seçerseniz hesabınızda yeterli para olsun.

Bazı kredi kartları ücretsiz kiralama sigortası sunar. Sizinkinde varsa, günlük sigorta ücretlerinden vazgeçebilir ve kiralık araç maliyetlerinizden tasarruf edebilirsiniz. Kapsanmıyorsa ve otomatik poliçeniz kiralama sigortasını içermiyorsa, her zaman araç kiralama şirketinin sunduğu sigortayı alabilirsiniz.

Aracı teslim edene kadar faturayı ve sözleşmeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Bu belge, aracın siz kiralamadan önceki kilometrelerinin kanıtıdır ve ayrıca muayeneniz sırasında gördüğünüz çizik ve/veya eziklerin kaydını tutar.

6. Aracınızı zamanında iade edin

Arabanızı zamanında iade ederek gecikme cezalarından kurtulun. Bazı araba kiralama firmaları daha hoşgörülüdür. Aracınızı zamanında bırakmazsanız, sizden ek ücret talep edebilirler.

Araç teslim noktasına varmayı beklediğiniz süreden emin değilseniz, önceden biraz gecikeceğinizi belirtin. Acente ile görüşebilir ve gerekirse süreyi uzatabilirsiniz.

Bu adımları takip ederseniz ilk defa araç kiralamak hiç de zor değil. Antalya rent a car firmaları arasında güvenilir hizmeti ile müşterilerine kusursuz bir deneyim sunan Ranger Rent a Car ile araç kiralamanın keyfini çıkarabilirsiniz.