2017 yılında Avrupa Birliği ile olan Ekonomik ilişkileri değerlendiren Zeybekci, “AB ile ilişkilerimizde maalesef 50 küsür yıldan beri üyelikle ilgili süreç bize ümit vermiyor. En hızlı ilerleyebildiğimiz alan Gümrük Birliği’nin güncellenmesi oldu. Bu sayede ekonomik anlamda Avrupa ile tam entegrasyon gerçekleşmiş olacak.  İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla ilgili süreç hızlı bir şekilde devam ediyor. İngiltere’nin AB’den ayrılması halinde Gümrük Birliği ile aynı kapsamda bir serbest ticaret anlaşmasını aynı gün devreye girecek şekilde çalışmalarımızı başlattık. Bu anlamda İngiltere’nin görüşmeye başladığı ilk ülkeyiz.” dedi. 

“Türkiye ihanete rağmen büyüdü”

2016 yılında yaşanan ekonomik değerleri yorumlayan Zeybekci, “2016 yılında Türkiye ekonomisi ilk iki çeyrekte yüzde 4 buçuk büyüdü. Temmuz ayında yaşanan ihanetin ardından ekonomide yüzde 1.8’lik bir küçülme  oldu. Toplamda ise yüzde 2’nin üzerinde bir ortalamayla büyüdü.  2016 yılı bizim cari açığımız anlamında da son derece başarılı geçti. Bütçe açığımız şuan itibariyle yüzde bir seviyesinde” diye konuştu. 

“Rusya keyfi uygulamalara devam  ediyor”

2016 yılında Rusya ile yaşanan uçak krizinin ekonomik anlamda  kırılmalar olduğunu söyleyen Zeybekci, bir takım sorunların hala devam ettiğini söyledi.  Geçtiğimiz haftalarda Rusya ziyaeti sırasında bu sıkıntıları dile getirme imkanı bulduğunu söyleyen Zeybekci, “Yaşanan krizden önce bizim yaş meyve ihracatımız 720 milyon civarındaydı. Yaşanan krizin ardından 0 seviyelerine kadar düştü.  Olumlu yaklaşımların ardından tekrardan 270 milyon dolarlık kısmı serbest bırakıldı. Fakat 450 milyon civarındaki rakam serbest bırakılmadı. Moskova’daki görüşmeler sırasında Türkiye yaş meyve ihracatçısının  şikayetlerini dile getirdik.” 

“Bizim yaş meyve ihracatçılarımızın Rusya’nın bu kısıtlaması karşısında Rusyadan İthal edilen 1 milyar 830 milyon dolarlık tarım ürünü alınmasına bir tepkisi vardı. Bizim dünyadaki hiçbir ülkeye hiçbir ürün için ithalat yasağımız yok. Ama maalesef Rusya’nın Türkiye’de giden ürünlerle ilgili keyfi uygulaması devam ediyor. vizelerle ilgili problem hala devam ediyor. orada iş yapan firmalarımızın çalışanları çeşitli sıkıntılar yaşıyor.  Rusya’nın bu tutumunun ardından geçtiğimiz hafta ihracatçılarımızın talebi üzerine Rusya’yı Dahilde İşleme İzin Belgesi’nden çıkarmak zorunda kaldık. Bu tabiki Türkiye açısında da Rusya açısından da olumsuz sonuç.”  dedi.