AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, tekstilden, mermere, makine üretiminden demir çelik sektörüne kadar her alanda hizmet veren firmalarda çalışanlarla biraraya gelerek Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatmayı sürdürüyor. Milletvekili Şahin Tin, Selin, Pamukkale, Nurpak, Fazilet, Akgün, Üstündağ, Sönmez, Zimek, Çetin, Konmak,  Sergen, Vateks ve Akça Şirketler grubu olmak üzere çok sayıda işletmeyi ziyaret ederek çalışanlara Anayasa değişikliği paketinde yer alan maddelerin ayrıntılarını anlattı.

HER KUVVET KENDİ İŞİNİ YAPACAK

Milletvekili Şahin Tin, firma ziyaretlerinde çalışanlara yönelik yaptığı konuşmasında yeni sistemle yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin birbirinden net bir şekilde ayrılacağını söyledi. Milletvekili Şahin Tin; “Meclis yasa yapacak, Cumhurbaşkanı kanunlara ve kararnamelere uygun yürütme yapacak. Yargı, adaletle ve yargısal denetimle uğraşacak. Her kuvvet kendi işini yapacak. Bütün kuvvetlerin işi millete hizmet olacak. Milletimiz, hükümeti de Meclis’i de seçim akşamı kuracak. Mevcut parlamenter sistemde hükümet meclisin içinden çıkıyor, ancak yasalaşan metinlerin neredeyse tamamı hükümet tasarısı olarak geliyor. Yani güçler birbirinin işine karışıyor, güçler birleşiyor. Mevcut sistemdeki hükümetin kontrolünde olan yasama uygulamasına son verilecek. Yasamanın kanun yapma yetkisi yürütmeye devredilmeyecek, yürütme devlet işlerini icra edecek, yargı bağımsız ve tarafsız olarak fonksiyonunu icra edecek. Diğer yandan yargı birliği sağlanacak, yargı bağımsız ve tarafsız olarak görevini yapacak. 16 Nisan’da yapılacak olan halk oylamasında milletimizin vereceği ‘evet’ oylarıyla hayata geçecek olan düzenleme ile tüm güçler tamamen birbirinden ayrı olarak kendi görevlerini icra edecekler” dedi.

GÜÇLÜ VE İSTİKRARLI YÖNETİM KURULUYOR

Milletvekili Şahin Tin, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle güçlü ve istikrarlı bir yönetim yapısına kavuşacağını söyledi. Milletvekili Şahin Tin; “Cumhurbaşkanı yeni sistemle bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yeniden Cumhurbaşkanı seçilene kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı vekâlet edecek. Milletvekillerinin Cumhurbaşkanı yardımcısı veya Bakan olarak atanmaları halinde Meclis üyelikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı yardımcılarını ve Bakanları atama yetkisi Cumhurbaşkanına ait olacak. Yardımcıları ve Bakanlar Cumhurbaşkanı için geçerli usule göre yargılanabilecekler. Anayasa’nın halk oylamasında evet oylarıyla kabul edilmesinin ardından bu yetkiler Cumhurbaşkanına 3 Kasım 2019 seçimlerinden sonra yürürlüğe girecek” dedi.