Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile Denizli Valiliği ve İl Özel İdaresinin, Türkiye Grameen Mikro Kredi Programında ortak hareket ettiğini, TİSVA’nin program için verdiği 138 bin liralık desteğe İl Özel İdaresinin 100 bin valiliğinde 3 bin lira destek verdiğini ifade eden Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, “Mikro Kredi 2007 yılında ilk şubesini Diyarbakır’da açtı, 2009 yılında da 43. şube olarak ilimizde açıldı. Kadınlarımızın krediye ilgisi çok yüksek. Kredi de parasal sorunumuz da yok. Bütçemiz iyi durumda. Krediyi alıp işini kuran kadınlarımıza yeniden kredi verebiliriz. Kendi işinin patronu olmak isteyen kadınlarımızdan aynı mahallede oturan ancak akraba olmayan, benzer ekonomik ve sosyal şartlarda yaşayan 5’er kişilik guruplar oluşturmaları halinde kredi veriyoruz. Bu kredi faizsiz ve küçük rakamlarla haftalık olarak geri ödemesi yapıldığı için geri ödenmelerde sıkıntı çekmiyoruz. Mikro kredi kullanan bayanlar küçük sermayeyle belli bir noktaya geldi. Bizim amacımız da bu. Çalışamayacakların ihtiyaçlarını ayaklarına kadar götürmeliyiz ama çalışabileceklerin risk üstlenmesi ve girişimcilik ruhunu hayata geçirmesi gerekir. Kefalet ve icra gibi prosedürün olmadığı projede şu ana kadar kredi dönüşüm oranı yüzde 100” dedi.

Kozmetik ürün satışı revaçta

Mikro kredi almak için oluşturulan 5’er kişilik bayan guruplarına kredinin verildiğini, gruptaki her bayana 300 lira ile 700 lira arasında değişen oranlarda kredi verdiklerini ifade eden Vali Yardımcısı Ertekin, “Mikro kredi kullanan 469 bayandan 87’si aldığı parayla kozmetik ürünler alıp satıyor, kendi işini yapıyor. Kredi kullananlardan 57’si el işi, 57’si çamaşır satışı, 45’i temizlik malzemesi satışı, 18’i havlu satışı ve 15’i takı tasarım yapıyor, geriye kalanlar hamur işleri yapıp satmadan, örgü yapıp satmaya, çeyizlik eşya yapıp satmadan, kırtasiye malzemesi satışına kadar bir çok iş kolunda kendi işlerini kurdu. Bu kredilerle biz evlerinde boş vakit geçiren kadınların üretime katılmasını sağlıyoruz. Onlara verdiğimiz kredi ile balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretiyoruz. Mikro kredi alarak kendi işinde çalışan ve para kazanan bayanlarımızla işsizliğinde önlenmesine katkı sağlıyoruz” dedi.

46 haftada geri ödeniyor

Kefilsiz ve hiç bürokrasi olmadan sadece kadınlara verilen mikro kredinin 46 haftada geri ödendiğini, ödemelerinde evlere gelen görevlilere yapıldığını belirten Ertekin, “Kredi alındığı hafta içinde mutlaka yapılması düşünülen gelir getirici faaliyette kullanılmalıdır. Kredinin bu şekilde kullanılmasından sonra alınan para 46 haftada, krediyi kullanan bayanların evlerine gelen görevlilere ödeniyor. Krediyi alan kişinin veya gurubunun geri ödemesinde bir sorun yoksa girişimcilik ruhu ve potansiyeli de dikkate alınarak verilen miktar her yıl, kişi başına bin liraya kadar yükseltilebiliyor. Mikro krediden 300 lira kredi kullanan bir bayan kendi işini kuruyor ve haftalık 7,5 lira geri ödemeyle 46 haftada borcunu bitiriyor. Hayırseverlerimizde kendi işini kurmak isteyen bayanlara destek olmak isterlerse valiliğimizin vereceği banka hesap numaralarına bağışta bulunabilirler” dedi.