Teff bitkisi son yılların meşhur bitkilerin arasında yer alan ve birbirinden farklı amaçlar için kullanılan tahıldır. Genel olarak teff tohumu çayı kullanılmaktadır.

Teff nedir, ne demek?

Zamanın ilerleyip günümüz çağına gelinmesi ile glüten içermeyen tahıllar ilgi görmeye başlamıştır. Glüten içemeyen tahıllar diğer tahıllardan farklı özelliktedir. Bu tahılların zengin seviyede aminoasit içeriği bulunmaktadır. Bu sayede kaliteli protein deposu olarak kabul edilir ve içindeki minerallerden kaynaklı olarak insan hayatı için önemli bir yer tutar.

Teff bitkisi ne işe yarar?

Çok fazla bilinen tahıllar arasında karabuğday, amarant ve kinoa vardır. Bu tahılların hepsi hemen hemen her kişinin mutfağında bulunmaya başladı. Fakat birçok ülkede teff bitkisi yaygın bir şekilde kullanıma geçmiştir. Türkiye’de yeni duyulan bu bitkinin tarihi milattan önce dört bin ila bin yıllarına dayanmaktadır. Kökeni ise Etiyopya’dır. O dönemlerde güç verme özelliğinden dolayı kullanılan besin günümüzde farklı amaçlar için de kullanılabilir hale gelmiştir. Her insanın adını ve özelliklerini pek bilmediği tahılın dünya genelinde ünü yayılmıştır. Sağlıklı yaşam tarzını benimseyen insanların vazgeçilmezi olan bitkinin faydaları çok çeşitlidir. Senede bir kez ekilir ve taneleri oldukça ufaktır. Tat olarak kestaneyi andıran tahılın üretimi Avustralya, Mısır, Kanada, Uganda gibi ülkelerde üretimi yapılır. Vejetaryen kişilerin protein yardımcısı olan bitki kinoa kadar önemli besin değerlerine sahiptir.

Teff gevreği tarifleri nelerdir?

Teff unu çeşitli gıdalarda kullanılır. Pastacılık ürünleri, kurabiye, ekmek gibi gıdaların yapımında bu unun kullanımı tercih edilir. Bu un ile ekmek mayalanabilmekte ve kahvaltılarda krep yapımında kullanılmaktadır. Gevreği ise salatalar ile tüketilebilir. Gevreğinin tüketilmesi hem kilo vermek hem de sağlıklı olmak için tüketilir Pişirme süresi olarak kinoa’ya benzer. Tarifleri kinoa ile aynıdır.

Teff tohumunun faydaları nelerdir?

Protein kaynağı, kalsiyum deposu olarak tarif edilir. Ayrıca lif ve demir seviyesi de fazladır. Bunların dışında tiamin, fosfor, magnezyum, C vitamini bulundurur. Önemli amino asit kaynaklarından biridir ve glüten içermez. Hem kabızlığa iyi gelir hem de sindirim sitemini düzenler. Kalp organına birçok faydası dokunmaktadır. Yağ yakımını hızlandırmakta ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Bu özelliklerin olması da zayıflamayı sağlar. Kilo kontrolü sağlamak isteyen bireyler de bu besinden fayda sağlayabilir. Tokluk hissi vermesi diyet sürecini kolaylaştırmakta olan besinin değerleri başka besinlere kıyasla güçlüdür.

Teff tohumu nasıl tüketilir?

Tahıl ve un olarak kullanılabilen teff çeşitli amaç ve şekillerde tüketilebilir. Kİnoa tariflerini uygulayan kişiler aynı tarifleri bu besin için de uygulayabilmektedir. Ekmek mayalama özelliği olan bitkinin unu aynı zamanda salatalarda tahıl olarak tüketilir. Kişi tercih ederse un ile sabah kahvaltısında krep yapabilir. Teff çayı da zayıflamak, kilo kontrolünü sağlamak için tüketilmektedir. Tamaen doğal olan teff çayı yan etkileri olmayan bir içecektir. Bu nedenle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.