Gözlem yeteneğinin kişi tarafından belirli işlemler ve durumlar sonrasında kazanılacağının bilinmesi gerekiyor. Özellikle spontane sokak fotoğrafçılığı sadece gözlem yeteneği için değil, aynı zamanda direkt olarak tespit etme yeteneği için de önemlidir. Çevresini sadece bir olaya odaklanmak yerine geniş görebilen, her şeyin bir fotoğraf karesinde yer alabileceğini hayal eden kişiler tarafından yapılmaya uygundur. Spontane olarak tanımlanmasının temelinde, hiçbir şekilde kurgu bulunmaması ve kimseyle fotoğraf çekimiyle ilgili anlaşılmaması gerekiyor. İnsanların gizli bir şekilde fotoğraflarını çekmek anlamına gelmediğini unutmamalısınız. En hoş, göze güzel gelen, insanı düşündüren, dikkat çekici kareyi oluşturabilirsiniz.

Anı Yakalamaya Hazır Olmalısınız

Anı yakalama yetisine sahip olmak son derece önemlidir. İnsanların birbirleri arasındaki muhabbeti esnasında çevrede olanlar, duyguları ve geniş bir açıda şehir yapısını tanımlayabilecek şekilde fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu tarz fotoğraflar sizin hem güzel bir fotoğraf çekmenize yardımcı olacak hem de normalde hiç hoş görünmeyecek sıradan bir fotoğrafınıza vereceğiniz açı, bulunduğunuz konum işe eşleşecektir.

Farklı bir yerden ve farklı bir zamanda aynı kalitede çekilemeyecek fotoğraflar spontane fotoğrafçılık sayesinde çekilebilir. Kameranın geniş çekime uygun olması, 1/250 çekimine göre ayarlanması ve limitli kameralarda ise 1600 sınırının belirlenmesi gereklidir.

Spontane Fotoğrafçılık Nasıl Yapılır?

Bunun için özellikle kendini geliştirme becerisi son derece önemlidir. Zaman içerisinde çekeceğiniz binlerce fotoğraf, gün içerisindeki normal bir durum hakkında dahi bilgi edinmenizi sağlayacaktır. Spontane sokak fotoğrafçılığı ile özellikle insan yaşamını fotoğraflarken ortaya çıkabilecek durumları göz önünde bulundurursunuz. Bireylerin hayat içerisindeki rolleri, hareketleri, duyguları, yaşadıkları çevredeki toplum yapısı gibi pek çok değeri fotoğrafa katabilirsiniz.

Ne kadar ilginç fotoğraflar çektiğinizin herhangi bir önemi bulunmuyor. Sokağa çıktığınızda karşınıza ne gibi bir ilginçlik çıkabilirse, buna uygun şekilde çekim yapabilirsiniz. Birkaç insanın bulunduğu, durduğu, yürüdüğü, hayvanların yer aldığı, binaların veya araçların bulunduğu normal fotoğraflar çekebilirsiniz. Bunları dikkat çekici, detaylara odaklanma imkanı tanıyacak hale getirmek tamamen sizin elinizde. Renkleriyle oynayabilir, açıyı geniş veya dar olacak şekilde belirleyebilir ve resmin genelinde veya detaylarına odaklanılmasını sağlayabilirsiniz.

Kaynak: http://fotografciliksirlarim.com/