Günlük yaşamın neredeyse her anının içerisinde yer alan sosyal medya, kişileri etkileme konusunda da büyük bir güce sahiptir. Sosyal medyanın her kesime ulaşması, müşterilerle hızlı iletişim sağlaması gibi avantajlarının yanı sıra aynı zamanda bu gücünün de farkında olan firmalar, kendi yararları için sosyal medyayı araç olarak kullanmaktadır. Paylaşımları dikkat çeken birçok sosyal medya hesabı kısa sürede binlerce, milyonlarca takipçiye sahip olmaktadır. Elinde bu takipçi gücünü bulunduran hesap sahipleri, firmalar ile görüşerek ürünlerin reklamlarını gerçekleştirmektedir. Bu şekilde müşteri kitlelerine ulaştırılan reklamlar social media influencer agency reklamları olarak bilinmektedir.

İnstagram, Youtube, Facebook gibi sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımlarda insanların görmeye alıştığı reklam içeren tanıtım paylaşımlarının sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Gıda, kozmetik, giyim, çocuk – yetişkin ürünleri, sağlık gibi birçok sektörde ürün üreten firmalar bu yöntem ile ürünlerini tanıtmaya devam etmektedir. Paylaşılan reklam içeriklerine bakıldığında, bir ürün tavsiyesi gibi görünen, ancak kişilerin o ürünü kullanıp paylaşarak reklamını yapmasına dayanan bu sistemin kozmetik – moda piyasası tarafından yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.  

Türkiye’de İnfluencer Reklamlar

Dünyanın her yerinde internet aktif olarak kullanılmaktadır. Buna bağlı olarak sosyal medya uygulamalarında da dünyanın her köşesinden insanların hesapları yer almaktadır. Kitle iletişim araçlarında reklam verildiğinde kısıtlı bir müşteriye ulaşabilen firmalar, influencer reklamlar sayesinde dünyaya açılmanın kolay yolunu da kullanmaktadır.

Sosyal medya hesapları üzerinde çok sayıda Türk influencerlar bulunmaktadır. Bu kişiler, sahip oldukları çok takipçili hesapları sayesinde sadece Türk markalarından değil, dünya markalarından da ürünlerin tanıtımlarını gerçekleştirebilmektedir. Evden çalışarak para kazanmanın bir yolu olarak da görülen bu sektördeki kişilerin tek yapması gereken ürünleri denemek ve hesaplarında paylaşarak insanlarda o ürünü kullanma isteği uyandırmak.

Sosyal medya fenomenleri olarak görülen bu kişiler moda, kozmetik, güzellik, diyet alanında paylaşım yapıyorlarsa daha çok rağbet görmektedir. Firmalar sosyal medya hesapları üzerinden ulaştıkları bu fenomenler ile görüşmeler yaparak, ardından ürün lansmanlarına davet ederek ve ürünlerini adreslerine göndererek influencer marketing reklam içeriklerini oluşturmaya başlamaktadır. Kadınların ve erkeklerin büyük ilgi gösterdiği moda influencer reklamlar hem ürünlerin canlı, dikkat çekici görünümleri hem deneyimleyen kişilerin olumlu görüşleri ile kişilerde alma, kullanma isteği uyandırmaktadır. Böylece yapılan reklam, pazarlama stratejisi de amacına ulaşmış olmaktadır.