Led aydınlatma; light emitting diode anlamına gelmektedir. Yarı iletken devre unsuru olan led; elektrik enerjisini ışığa dönüştürmektedir. Dip led, smd led, led projektör, wallwasher, power led, cob led, kızılötesi led, rgb led, şerit led gibi led aydınlatma çeşitleri bulunmaktadır.

Led Aydınlatma

Herkesin dilinde olan led aydınlatma aslında light emitting diode anlamına gelmektedir. Yarı iletken bir devre unsuru olan led; elektrik enerjisini ışığa dönüştürmektedir. Led ilk defa 1907 tarihinde Henry Joseph Round tarafından deney yapma sırasında bulundu. Aslında silisyum karbür kristalleri üzerinde deney yapan Round, tesadüf eseri led teknolojisini keşfetmiştir. Oleg Losev ise 1927 tarihinde led teknolojisi ile ilgili gelişmeler sağlamış ve çeşitli çalışmalarda bulunmuştur. Led ilk kez 1962 tarihinde üretildi ve patentii alındı.

Led Aydınlatmanın Avantajları Nelerdir?

Led aydınlatma teknolojisinin birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajları şöyle sıralayabilmek mümkündür;

● Yüksek verim sağlar.

● Büyük oranda enerji tasarrufu sağlar.

● Herhangi bir bakım gerektirmez.

● 50.000 saate yakın bir ömrü vardır.

● Lamba değişikliğine ihtiyaç duymaz.

● Otomasyon uygulamalarına uyum sağlar ve bu şekilde çalışabilme özelliği taşır.

● İstenilen renklerde uygulanabilir ve fonksiyonları kullanılırken herhangi bir renk değişimi yaşanmaz.

● Her ortamı istenilen renklerle aydınlatır.

● Renk yelpazesi oldukça geniştir.

● Boyutları minimallik gösterir.

● Sağladığı ışık ısı taşımaz.

● Titreşim ve şoka karşı dayanıklıdır.

● Fiyat performans açısından değerlendirildiğinde uzun vadede karlıdır.

● Girdiği her ortamda değişik bir atmosfer yaratır.

Led Aydınlatma Çeşitleri Nelerdir?

Birçok led aydınlatma çeşitleri bulunmaktadır. Dip led, smd led, led projektör, wallwasher, power led, cob led, kızılötesi led, rgb led, şerit led; led aydınlatma çeşitleri arasında yer almaktadır. Kullanım yeri ve büyüklüğüne göre led çeşitleri kendi arasında sınıflara ayrılmaktadır.

Led Aydınlatma Özellikleri ve Fonksiyonları Nelerdir?

Infrared yani kızılötesi led, ilk üretilen led teknolojileri arasındadır. Özellikle gece görüş avantajı olan kameralarda kullanılmaktadır. Bir diğer kullanım alanı iste televizyon kumandalarıdır. Kumandanın ucunda kızılötesi led bulunur. Bu led, yanıp sönerek belirli bir standartta sinyal üretir. Bu klima, müzik seti gibi birçok cihazın kumandasında da bulunmaktadır. Rgb led, 3 farklı renkte ışık yayar; mavi, yeşil, kırmızı. Bu üç renk karıştırılır ve ortaya insanların algılayabileceği renk yelpazesi ortaya çıkmış olur. Şerit led,12 V gerilimde çalışan aydınlatıcılardır. Tek renk profilinde olabileceği gibi çok farklı renk skalasında da yer alabilmektedir.

Şerit ledler istenilen uzunlukta ayarlanabilmektedir. Şerit üzerinde yer alan işaretli noktalar makas ile kesilebilmektedir. Power led, yüksek güce sahip led çeşididir. Özelliği 0,5 W ve üstü bir enerji gücüne sahip olmasıdır. Özellikle aydınlatma maksadıyla kullanılmaktadır. Bir başka özelliği ise, çok yüksek bir güç tüketimi sağladıkları için fazlaca ısınır. Bundan dolayı da bu led çeşidinin bünyesinde soğutma özelliği yer almaktadır.

Smd led, devre kart sisteminde lehim işlemi görerek kullanılır. Birçok çeşit smd led bulunmaktadır. Bu çeşitleri kullanılan yere göre ve büyüklüklerine göre değişmektedir. Cob led, açılımı itibariyle chip-on board şeklinde bilinir. Birçok led çekirdeği bir ana plaka üzerinde birleşir ve böylece cob ledler oluşur. www.elektrikmarket.com.tr adresinden bilgi alabilirsiniz.