Masaüstü bilgisayar ile çalışıyorsunuz ve çok önemli bir projenin ortasındasınız. O sırada bu dosyayı kaydetmeyi unutmuşsunuz. Sonra bir anda elektrikler kesiliyor. Ve aklınızda tek bir soru dosyam ne olacak? Şanslıysanız eğer dosyanız son kaydettiğiniz yerden devam edecektir. Ancak büyük ihtimal ile dosyanız yanlış ve ani kapanma dolayısıyla ya bozuldu ya da son kayıt yerine geri döndü. Tabi bu ihtimal şansınız varsa geçerli. Diğer taraftan da eğer kesintisiz güç kaynağı kullanmış olsaydınız, dosyanızı ve bilgisayarınızı düzgün kaybetmek için bir şansınız olacaktı.

UPS ya da güç kaynağı elektronik cihazlarımıza (istediğiniz bir cihaza) bağlanarak olası elektrik kesintilerinde cihazlarımızın enerjilerini bir süre daha sürdürülmesini sağlamaktadır. Bu sayede hem cihazlarımız olası ani kesintilerde hasar görmemekte hem biz olası verileri kaybetmeyiz.

Kesintisiz Güç Kaynağı Nedir?

Elektronik cihazların içerisinde yer alan çok küçük parçalar bulunmaktadır. Direnç, çip, mikro işlemci ve daha birçok elektronik aksam. Bu parçalar veya diğer ana parçalar elektrik hatlarında meydana gelen yükselmelerde ve düşmelerde en kolay zarar gören parçalardır. İşte ani kapanmalarda bu sorunu ortadan kaldıran ve size cihazlarınızı düzgün kapatmak için fırsat veren ve enerjiyi belirli bir süre daha devam ettiren cihazlar kesintisiz güç kaynağı olarak adlandırılır. UPS,  elektrik kesintisi sırasında belirli bir süre boyunca kritik yükleri beslemek için aküleri kullanır. Yani aküler güç kaynakları için oldukça önemli bileşenlerdir. Aküler ne kadar iyi olursa güç kaynakları da o derece iyi olacaktır.

Kesintisiz Güç Kaynağı Özellikleri

Kesintisiz güç kaynaklarında kritik iki nokta vardır. Birincisi çıkış gerilimin dalga şekli ve UPS’in verimidir.

Kesintisiz güç kaynaklarında iki önemli durum vardır. Bunlar; çıkış gerilimin dalga şekli ve UPS’in verimidir. Ayrıca bu cihazların yapısında yer alan inverterin çıkışından 3 adet dalga türü elde edilir;

  • Kare dalga,
  • Sinüs dalga,
  • Adım dalga.

Genel olarak UPS’lerin çıkışında adım dalga elde edilir ve bir filtre ile sinüse benzetilerek yüke verilir. Fakat burada eklememiz gereken nokta bir önceki cümlede anlattığımız durumda filtreleme nedeniyle yüzde 15’lik bir kayıp yaşandığıdır.

Kesintisiz Güç Kaynağı Fiyatları

Kesintisiz güç kaynağı fiyatları konusunda net bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Çünkü piyasada irili ufaklı çok sayıda marka ve model bulunmaktadır. Ancak kaliteli bir ürün almak isterseniz APC tercih edebilirsiniz.