İstihare, hayır murad etmek manasındadır. Hakkında bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair manevi bir işarete nail olmak isteyen kimse istihareye yatmak suretiyle ilahi bir işaret görmek ister. Kaldı ki istihare, iyiliği ve kötülüğü hakkında bilgi sahibi olunamayan yahut kestirilemeyen bir iş hakkında yapılır. Hayırlı olduğu kesin olarak bilinen bir iş için istihare yapmaya gerek kalmaz.
İstihareye yatmak isteyen kimse farz namazından (yatsıdan) sonra yapacağı son işin istihare için 2 rekat namaz kılmak olduğunu bilmelidir. Yani yatmadan önce abdestli olduğu halde, iki rekat istihare namazı kılar. Peki bu namazı nasıl kılacağız.
İstihare namazını kılmayı bilmeyenler için, istihare namazı nasıl kılınır açıklamaya çalışacağız:
Kişi tüm işlerini bitirdikten sonra yatacağı zaman, abdestli olduğu halde iki rekat istihare namazı kılacaktır. Bu namaza "Niyet ettim Allah rızası için 2 rekat istihare namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir. 2 rekat olan bu namazın ilk rekatında Fatiha'dan sonra zamm-ı sure olarak Kafirun Suresi, ikinci rekatta Fatiha'dan sonra İhlas Suresi okuyarak namazı tamamlar. Namazı bitirdikten sonra aşağıdaki istihare duasını okur.

“Allâhümme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es’elüke min fadlike’l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta’lemu ve lâ a’lemu ve ente allâmu’l guyûb. Allâhümme inkünte ta’lemu enne hâza’l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in künte ta’lemu enne hâza’l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f’asrifhu anni va’srifni anhu ve’kdur li el-Hayra haysü kâne. Sümme ardihi bihi.”
ANLAMI: “Allah’ım yapmayı düşündüğüm su işin işlenmesinden yahut terkinden hangisinin hayırlı olduğunu bana ilminle kolaylaştır. Kudretinle senden güç istiyorum. Senin büyük fazlından ihsan buyurmanı dilerim. Şüphesiz senin her şeye gücün yeter; benim gücüm yetmez. Sen bilirsin, ben bilemem. Sen şeyi çok iyi bilensin, Allah’ım. Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için hayırlı olduğunu bilirsen o işi bana takdir et, kolaylaştır ve onu bana mübarek kıl. Eğer bu işi; dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için şer olarak bilirsen, onu benden, beni de ondan uzak eyle. Nerede olursa olsun benim için hayır olanı takdir et. Sonra da beni bu hayırla hoşnut buyur”

Duayı müteakip kimseyle konuşmadan yatağa giden kimse Besmele çekerek sağ omuzu üzerine kıbleye karşı yatacaktır. Gece rüyasında yeşil veya beyaz renkler görülürse, işinin hayırlı olduğuna, kırmızı veya siyah renkler görülürse öğrenmek istediği konunun hayırlı olmadığına dair işaret alınmış demektir. Eğer hiçbir işaret alınamazsa istihare 7 gece tekrar edilir. İstihare namazı ve diğer dualar için www.namazsuresi.com dua sayfalarına göz atmanızı öneririz.