; özellikle uzun süre yatakta kalması gereken hastalar göz önüne alındığında hastaların rahatlığını ve sağlığını göz önüne alacak şekilde tasarlanmış olmalıdır. Hastaların sağlığına ve rahatlığına uygun olarak hazırlanmış olan yatakların hastanın iyileşme sürecinde etkili olacağı kadar; istenmeyen başkaca rahatsızlıkların önüne geçmesi açısından da önemli olduklarını bilmekte fayda var.

Yatakların ergonomik yapısı hastaların rahatlığı ve güvenliği göz önüne alınarak hazırlanmış olması önem arz etmektedir. Hasta yatağının boyun, baş ve sırt bölgelerinin yatış pozisyonlarına uyum sağlayabilmesi son derece önemlidir. Hastanın yatış pozisyonunu değiştirmesi gerektiğinde buna kolaylık sağlayacak bir tasarıma sahip olunması, hastanın konforu için gereklidir. Hastanın bel üstü ve bel altı vücut ağırlıklarını, pozisyon değişimlerinde destekleyebilmelidir.

Hasta Yatağı Nedir?

, hasta olan bir kimseye bakım için gerekli olabilecek, hastanın sağlığı, konforu ve güvenliği düşünülerek özel olarak tasarlanmış bir yataktır. Evde kullanılmak üzere bir hasta yatağı satın alınabilir veya kiralanabilir. Yatağın pozisyonlarını değiştirmek için el krankları veya elektrikli kumanda kullanılabilir.

Neden Bir Hasta Yatağına İhtiyaç Duyulur?

Doğal felaket, trafik kazası, savaşlar gibi çeşitli etkenler nedeniyle yatarak tedavi görmesi gereken hastaların güvenli ve ergonomik yataklar kullanması gerekir. Hasta yatakları manuel veya elektrikli olabilir. Elektrikli yataklar çoğu kişinin kullanması için daha kolay olacaktır. Yatak pozisyonları hasta yataklarında kolaylıkla değiştirilebilir. Yatağın baş, diz veya ayak kısmı yükseltilip, alçaltılabilir. Bu, yatakta tedavi gören kişinin daha rahat nefes almasına ve daha konforlu bir tedavi süreci geçirmesine olanak tanıyacaktır. Yatağın yerden yüksekliği de ayarlanabilir, böylece hasta ile ilgilenen bakıcılar da hem daha rahat çalışacak hem de hastayı daha az rahatsız edecektir. Hasta elektrikli bir yatağın pozisyonunu yardım istemek zorunda kalmadan bir düğmeye basarak değiştirebilmelidir.

Ne Tür Hasta Yatakları Bulunmaktadır?

Sektörde manuel ve elektrikli olmak üzere; iki tür hasta yatağı bulunmaktadır. Manuel hastane yataklarının el krankları kullanılarak hareket ettirilmesi veya ayarlanması gerekir. Elinizin veya kol gücünün sınırlı olması durumunda bu zor olabilir. Bu yapılamıyorsa, yardım istenmesi gerekecektir. Manuel yatakların hareket kabiliyeti, elektrikli yataklar kadar geniş değildir.

Elektrikli hastane yatakları; düğmelere basılarak hareket ettirilebilir veya ayarlanabilir. Bu yatakların kullanımı daha koladır. Bir televizyon kumandasını andıran bir kontrol paneli vardır. El kumandasındaki her düğme, düğmeye bastığınızda yatağın nasıl hareket edeceğini gösteren bir resme sahip olabilir. Birçok kişi elektrikli tercih etmektedir. Çünkü yatak pozisyonları kolayca değiştirilebilir. Elektrik motorlu ortopedik hasta yatakları alanında en iyi üretimi, hizmeti ve fiyat performans oranını sunan Radikal Medikal, çoklu seçenekleri ve kaliteli müşteri hizmetleri ile bu sektörde bir numaralı tercih sebebi olmaktadır.