Denizli’de 40 yıldır her yağmurda zarar gören Dokuzkavaklar Mahallesi Hasan Güngör Spor Salonu altında kalan adalardaki sel mağdurları, yeni, modern ve depreme dayanıklı konutlara kavuşuyor.
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Mayıs’ta yaşanan sel felaketinin henüz yaraları sarılmadan 2. selin olduğu ve onun ardından ise 3. selle mağdur olan söz konusu sel mağdurları için kökten çözüm üretti.
   Selin ardından bölge insanıyla bir araya gelen başkan Zeybekci, toplantıda gelen talepleri değerlendirerek 40 yıllık soruna pansuman çözüm yerine neşteri vurdu. Sel mağdurlarının kısa sürede yaralarını saran ve yardım elini uzatan Denizli Belediyesi bu kez de konut sorunu çözümü için konuyu meclis gündemine taşıdı. Dokuzkavaklar Mahallesi, 3226 ada 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 3229 ada 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 3230 ada 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 3231 ada 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 no.lu parsellerde selden etkilenen vatandaşlara ait parsel ve üzerindeki yapılarla birlikte bedellerinin belirlenmesi, karşılığında TOKİ konutları verilmesini içeren gündem maddesi, Ekim ayı meclis gündeminde ele alınacak. Meclisin kararı doğrultusunda 40 yıldır her yağmur yağışında insanın yüreğini sızlatan olumsuzluklarda tarihe karışacak. Böylece, ‘Bizi oradan kurtar’ diyen hak sahiplerine mevcut evinin bedeli oranında ev verilirken, ‘Ben burada kalmak istiyorum’ diyenler de mevcut evinde yaşayabilecek.

    -40 YILDIR NEDEN SORUN ÇÖZÜLEMEDİ-

    Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, bölgede sel felaketini önlemek için, alt yapı sorununun çözümünün neredeyse imkansız gibi göründüğünü belirtmiş, açıklamasında şu görüşlere yer vermişti:
     ‘Evlerin bulunduğu parsel, zamanında dere yatağıydı. Zamanla doldurulmuş ve evler inşa edilmiş. Parsel dışındaki diğer bölgelerin kotu ise oldukça yüksektir. İmar çalışmalarıyla yapılaşma ve alt yapı da doğal olarak dere yatağına göre değil oradaki diğer yerleşim yerlerine göre düzenlenmiş. Bir de bunlara bodrum katların inşası gibi yanlışlıklar eklenmiş. Zaten aşağıda kalan evlere bir de bodrum eklenince kanalizasyon ve yağmursuyu hattında sıkıntı iyice kendini göstermiş. Bu evlerin bulunduğu alana kadar alt yapı bir yükseklikten geliyor, sizin parselde düşüyor ve parsel bitiminde eski kot seviyesine geliyor. Hattın (U) şekline dönüşmesi nedeniyle bilimsel açıdan çözüm güçleşmektedir. Etrafın alt yapısını düşündüğünüz zaman sizin evin olduğu yerden geçen kanalizasyon ve yağmur suyu sistemleri yukarda kaldığından su yukarı çıkmayıp sel baskını yaşanıyor. Sizin evlerinizin olduğu çukur alan doldurulup yeniden yükseltilmediği sürece evlerin altında kalan yerler, sanki çok uzun süre böyle bir sorunu yaşamak zorunda gibi görünüyor. Alt yapı anlamında bu işi çözmek, 3-4 tane mahallenin alt yapısını komple yenilemektir. Bu çözüm söz konusu mahallelerin tüm alt yapısını değiştirmekten daha fazla bir maliyet gerektirmektedir’.
     Başkan Zeybekci, yağmurlar nedeniyle sel felaketi yaşayan mahalle sakinlerinin ‘bizi buradan kurtar’ şekilde talepleri olduğunu bu nedenle kökten çözüm üretildiğini kaydetti. 
    -KURTAR DİYENE HEMEN EV-
    Bu konuda kökten çözüm için tek seçenek görüldüğünü kaydeden başkan Nihat Zeybekci, şöyle dedi:
    ‘Yağmurdan sonra bizlere ilettiğiniz gibi bu işten kurtulmak istiyorsunuz. (Ne yap ne et bizi bu işten kurtar) şeklinde talebinizi ilettiniz. Bizim oradaki sorunun kökten çözümü için size önerebileceğimiz tek seçenek var. Oradaki evlerinizin karşılığını yine size ev olarak, mülk olarak sunabileceğimiz bir dönüşüm projesi seçeneği var. Yalnız bunu söylerken de altını çizerek söylüyorum. Bununla ilgili hiçbir zorunluluğunuz yoktur. Bunun çok iyi anlaşılmasını istiyoruz. “Bizi, çoluğumu çocuğumu buradan kurtar” diyen arkadaşlarımıza sizlerin oradaki mülklerine karşılık ne önerebileceksek en yüksek değerle size önereceğiz.’
    -KALMAK İSTEYENE ZORLAMA YOK-
    Başkan Zeybekci, ‘ben burada bu şekliyle olabildiğince devam edeceğim. Ben mevcut evimde yaşamak istiyorum’ diyen hak sahiplerinin de takas gibi bir zorunluluğu olmadığını kaydederek, ‘Belediye olarak da bu arkadaşlarımızı asla zorlamayacağız. Bunu da bilmenizi istiyorum. O sizin tercihinizdir. Orada kalan arkadaşlara da bu bölgede yaşamanın teknik olarak zorluklarını anlatacağımız rapor düzenleyeceğiz. Size böyle bir teklifimiz var, bunu kabul edip etmemekte serbestsiniz. Orada kalan vatandaşlara hiçbir güç ve kuvvet de buradan çık diyemez. Biz de böylece sorumluluklarımızı azaltıcı tedbirler almalıyız’ dedi.
    -HAK SAHİPLERİ NE DİYOR-
    Hak sahiplerinin büyük bir bölümü, 40 yılı aşkın süredir yağmurlarla sel alan evlerinden kurtulmak istediklerini bildirmişti.
    Hak sahiplerinden Hasan Güney, ‘Son yağmurda babamla iki aile olarak evimizi terk ettik ve kiraya çıktık. Yağan yağmurdan dolayı eve 3 metre su girdi. Tek dileğimiz bizi biran önce o yerden kurtarın. Her yağmur yağdığında işyerindeyken korkuyorum. Acaba evime su mu girdi diye yaşayamam. Hep bu korkuyla yaşanmaz. Onun için bizi o yerden kurtarın başkanım. Allah sizlerden razı olsun’ görüşlerine yer verirken Abdülkadir Kocaman da ‘her selde evime su giriyor. Sizin takas teklifiniz çok mantıklı. Daha iyi şartlarda yaşamak istiyoruz. 1988’den beri orada oturuyorum ve bu sorunu yaşıyorum. Eğer fazla masraf çıkarmayacaksa bende daha iyi evde, iyi şartlarda yaşamak isterim’ demişti.