Çanakkale Zaferi ,tarihimizde önemli bir role sahiptir. Kahramanlıkların , vatan sevgisinin , vatan  için  ölmeyi  göze  alan , genç  ve çocuk  yaştaki  onca Mehmet’in, Mustafa Kemal’in  zaferidir. Çanakkale  Zaferi  aynı  zamanda Kurtuluş Savaşına ışık olmuş bir kahramanlık destanıdır. Mustafa Kemal Atatürk ve onun askerleri . fedakarlık ,azim ve kahramanlık mücadelesi vermiştir.
Birinci Dünya savaşını galip bitirmek isteyen düşman devletler , Çanakkale  boğazını geçip İstanbul’u almak istemişlerdir. Fransız ve İngiliz donanmaları Çanakkale ye geldiklerinde hiç beklemedikleri bir direnişle karşılaşır. Ordumuzun yeterli malzemesi, cephanesi yiyeceği olmadığı halde ,düşmanın üstün kuvvetine karşı, tek ve en önemli yanı Vatan toprağını vermemek için canını vermeye gelmiş cesur yürekli askerlerimizdir. Çanakkale’nin geçilmez olduğunu bütün dünyaya göstermiştir. Düşmanı ağır  yenilgiye uğratarak, çekilmek zorunda bırakmıştır, 18 Mart 1915.
Düşman, Çanakkale boğazını gemilerle geçemeyince karadan saldırmayı denemiştir. Bu kez İngiliz ve Fransızların yanında, Avustralya ,Yeni Zelanda ve sömürge ülkelerine ait askerlerde yer almış, 25 Nisan 1915’te çıkarma yapmışlardır. Çok zor şartlarda kadınlarında destek verdiği,  çetin savaş yaşanırken cephanemiz yok denecek kadar azalınca Mustafa Kemal Atatürk askerlerine ; “Ben size taarruz emretmiyorum , ölmeyi emrediyorum” demiştir. Bu inançla , tek yürekle savaşan Türk ordusu karşısında düşman bozguna uğramıştır. Çanakkale  destanı, Vatan uğruna canlarını feda eden binlerce şehidin kanıyla yazılmıştır. 275 kg ağırlığında bombayı tek seferde kaldıran Koca Seyid’in inancının zaferidir, Kara Fatma’ların , Nene Hatunların ,Yahya Çavuşların zaferidir. Bütün dünyanın hayretle izlediği kahramanlık destanıdır. 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi ve  Şehitleri anma gününde vatanları uğruna şehit olan askerlerimizi  minnet ve saygıyla anıyorum.