Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Gümüşdere köyü sınırları içerisinde bulunan derinliği 50-60 metre genişliği de yaklaşık 500 metreyi bulan doğa harikası dev obruğun zemini gençlerin aşklarını ilan ettikleri meydana dönüştü.
Bu güne kadar aşklarını bilbortlara, denizin dibine, vinçlere, uçakların arkasına asılan dev afişlere yazarak ilan edenleri gördüğünü, aşkı için dağları delenlerin hikâyelerinin dillerden dillere dolaştığını, ilk kez bir obruğun dibinde aşkı ilan edildiğini gördüğünü belirten Denizli Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Özer Tunçtürk, Ege Bölgesinin en büyük obruğu olarak bilinen Gümüşdere Obruğunun korunması gerektiğini söyledi. Obruğun doğa turizmine kazandırılmasıyla Gümüşdere köyünün ekonomisinin de canlanacağını dile getiren Oda Başkanı Tunçtürk, “Obrukların zeminleri genellikle sularla kaplıdır. Gümüşdere Obruğu yaz sıcaklarında kurumuş, yer kabuğundan yaklaşık 60 metre altta olan obruğun zeminine sarp kayalardan inen gençlerde kil taşlarıyla isimlerini zemine yazmışlar. Obruk zeminlerinde çeşitli taşlar, çatlaklar, kaçaklar, mağaralar bazen de fay hatları ile karşılaşırız ama ilk kez böyle yazılarla karşılaştım.” Dedi.

İki obruk daha var

Ülkemizde obrukların daha çok Konya bölgesinde yer aldıklarını ifade eden Başkan Özer Tunçtürk, Gümüşdere Obruğunun diğer obruklardan farklı olduğunu, ocak, şubat ve mart aylarında yeraltından çıkan sularla dolan obruğun sonra kuruduğunu söyledi. Diğer obruklarda 12 ay su olduğunu ifade eden Tunçtürk, “Obruk çoğunlukla yer kabuğunun aniden çökmesiyle ortaya çıkan bir görüntüdür. Kireçtaşlarında bulunan yeraltı nehirlerinin veya aktif mağara tavanlarının çökmesi sonucu oluşurlar. Yeraltı sularının aşındırdığı toprak katmanı aniden ve gürültüyle çöker. Ortaya çıkansa baca ya da kuyu görüntüsü veren derin çukurlardır. Yeraltı sularının bilinçsizce kullanımı bu çukurların oluşumunu hızlandırır. Çukurların içi daha sonra yeraltı sularıyla dolarak büyük göller meydana getirirler. Mersin'deki cennet cehennem mağaraları da birer obruk örneğidir. Obrukların diğer bir özelliği de suları yazın ilk aylarında koyu lacivert ve yeşil olmasına rağmen, rengi yaz ilerledikçe çivit mavisini dönüşür ve berrak bir renk alır.  Tavas bölgesinde Gümüşdere Obruğundan başka Çağırgan Beldesi sınırları içerisinde iki obruk daha bulunuyor. Bu obruklar Gümüşdereye göre daha küçük ama daha derin.” Dedi

 
Obruk

Baca veya kuyu şeklinde, keskin köşeli, derin çukurluklara obruk denir. Derinliği 250-300 metreyi bulabilen obrukların bazılarının tabanında göl bulunur. Türkiye’de İç Anadolu’nun güneyinde ve Toroslar’ da yaygın olarak obruklar görülür. İçel’deki Cennet-Cehennem Mağaraları ve Konya’daki Kızören Obruğu ülkemizdeki en güzel örneklerdir.