Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili Lutfi Arıboğan ve hukukçulardan oluşan heyet, şike iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında dün UEFA yetkilileri ile görüştü. Kritik görüşme sonrası konuşan Arıboğan, "UEFA, belgeler elimize ulaşır ulaşmaz gereğinin yapılacağından emin." derken gözler TFF'nin bugün yapacağı toplantıya çevrildi. Federasyon'un öncelikle Süper Kupa finali ile ligin başlama tarihini ertelemesi bekleniyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili Lutfi Arıboğan başkanlığındaki TFF Heyeti dün İsviçre'de UEFA'nın yöneticileri ile şike iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında görüştü. UEFA'nın Nyon'daki merkezinde yapılan toplantı TFF adına Başkanvekili Lutfi Arıboğan'ın yanı sıra İcra Kurulu üyesi Kemal Olgaç, TFF Baş Hukuk Müşaviri Prof. Dr. İlhan Helvacı ve avukat Levent Polat katıldı. Toplantıyı takip eden basın mensuplarına açıklama yapan Başkanvekili Lutfi Arıboğan, "Soruşturmanın başlamasından itibaren UEFA'yı hem sözlü hem de yazılı olarak bilgilendiriyoruz. Bugün de UEFA yetkilileri bizlerden hukuki sürecin detaylarını aldı. İşbirliğimiz devam edecek. UEFA da başından beri bizlerin duruşunu destekliyor." dedi.

Arıboğan, delil ve belgelerin savcılıkça henüz Futbol Federasyonu'na iletilmediğini belirtirken söz konusu kanıtların bu haftadan itibaren ellerine geçmeye başlayacağını umduğunu söyledi. Arıboğan, "Geçen haftadan bu yana belgelerin bize geleceğine dair beklentimiz var ama bu hafta geleceğini umuyoruz. Bazen bu konularda da kavram kargaşası oluyor, bu konudaki özel yetkili savcımız zaten başkanımızı ve bizleri davet ederek bu konuda bilgi vermişti. Ama konunun gizliliğinden dolayı delillerin bize aktarılması gecikti. Belgelerin bize verilmesinin mahkeme süreciyle ilgisi yok, savcımızın soruşturmasıyla alakası var." şeklinde konuştu.

Liglerin ertelenmesi konusundaki soruyu ise Arıboğan, "Ligin ertelenmesi konusunda kamuoyunda böyle bir beklenti olduğunun da farkındayım ama yarınki (bugün) yönetim kurulu toplantımızdan önce böyle bir şey açıklamam doğru olmaz. Bizim bugünkü konularımızdan biri bunlar olacaktır. Kararlarımızdan önce kamuoyunu bir beklenti içine sokmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü her gün, her hafta yeni gelişmeler olabiliyor. Bir kere soruşturmanın daha genişleyip genişlemeyeceğini de henüz bilmiyoruz." diye cevapladı.

Beşiktaş'ın aldığı Türkiye Kupası'nı iade etme kararının da bugünkü TFF toplantısında görüşüleceğini ifade eden Arıboğan, "Beşiktaş'ın kupayla ilgili açıklamaları da etik bir açıklamadır, bunu daha önce de belirttim. Fakat orada gözaltında olanların aklanana kadar diye belirtmiştir Beşiktaş. O nedenle o süreç de normal olarak akıyor." şeklinde konuştu.

Bu arada UEFA toplantısından sonra gözler bugün TFF'nin konuyla ilgili olarak bir araya geleceği toplantıya çevrildi.

Toplantıda, liglerin daha önceden belirlenen tarihte başlaması ya da ertelenmesi, Avrupa kupalarında mücadele etmeye hak kazanan takımların durumu ve özellikle şike iddialarına adı karışan kulüplere uygulanacak olası cezalar konularının masaya yatırılacağı öğrenildi.

Yıldırım için 'kefaletle serbest bırakılsın' talebi

F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanmasına itiraz edildi. Yıldırım'ın avukatları tarafından sunulan dilekçede, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Hadi Çağdır'ın kararını düzeltmesi talep edildi. Hâkim Çağdır'ın kararını düzeltmemesi halinde ise tutukluluğa itirazı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin değerlendirmesi istendi. Dilekçede, Yıldırım'ın uygun görülen bir miktarda kefaletle serbest bırakılması talep edildi. Dilekçede Aziz Yıldırım'ın hasta olduğuna vurgu yapıldığı öğrenildi. Yıldırım'ın gözaltı aşamasında hastaneye kaldırıldığı ve anjiyo olduğunun hatırlatıldığı dilekçede, avukatların müvekkillerinin şeker ve tansiyon hastası olduğunun, cezaevi şartlarının sağlığı için uygun olmadığının belirtildiği ifade edildi.

Aziz Yıldırım'ın avukatı: Akın'ın ifadeleri çelişkili

F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın avukatı Faik Işık, İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un futbolcusu İbrahim Akın'ın Fenerbahçe'den 100 bin dolar aldığını itiraf ettiği söylentilerine cevap verdi. Taraf Gazetesi'ne açıklamada bulunan Işık "İbrahim Akın'ın bir savcıda verdiği ifade var, bir de mahkemede verdiği ifade var. Savcıda ve mahkemede verdiği ifadeler aynı değil. Savcıyla konuşurken oluyor itiraf. Futbol, küçücük masum bir top değil." iddiasında bulundu. Şike sisteminin içinde savcıların bile yer aldığını savunan Işık, "Bakın niye var? Siz savcısınız, hâkimsiniz. F.Bahçe kongre üyesisiniz. Siz bir takımın nasıl kongre üyesi oluyorsunuz? Üyelik için 3-5 bin lira veriliyor. Hakikat ten vermişler de mi üye olmuşlar?" diye konuştu.

TBMM'den Fenerbahçe'ye kötü haber

TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili Hakkı Köylü, şike iddialarıyla ilgili olarak Fenerbahçelileri üzecek bir açıklama yaptı. Köylü, "Şike teklif eden kişi kulübün yöneticisiyse bu kesinlikle kulübü bağlar." dedi. Kastamonu'da gazetecilerin sorularını cevaplayan Köylü, TFF'nin deliller çerçevesinde gerekeni yapacağını söyledi.Sporda şike iddialarının yıllardır dikkate alınmadığını ifade eden Köylü, sözlerine şöyle devam etti: "Şikenin meydana gelebilmesi için iki kişi arasında anlaşma olması gerekli. Para olur veya başka bir menfaat olur bu fark etmez. Taraflar arasında bir anlaşma bu yönde varsa şike tamamlanmıştır. Hatta o müsabaka oynanmamışsa bile şike yapılmıştır. Müsabaka oynanmıştır fakat şike anlaşmasına uygun sonuçlanmasa dahi şike yine tamamlanmıştır. Şike anlaşma ile tamamlanır aynı rüşvet gibi. Anlaşma olduğu andan itibaren parayı vermen bile önemli değildir."