Denizli Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Kaya, sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi havuzların, hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde, gözde ciddi enfeksiyonlara neden olduğunu söyledi.

Kaya: “Klorlama veya farklı dezenfeksiyon yöntemleriyle temizlenmemiş havuz sularından bulaşan bakteri, virüs ve parazit gibi etkenler konjonktivit denen göz enfeksiyonuna sebebiyet verebilir. Konjonktivitte batma, kızarıklık, yanma, çapaklanma, kapaklarda şişlik ve gözlerde sulanma, ağrı gibi şikayetler olabilir. Ayrıca bu şikayetlere bağlı olarak görmede bulanıklık da olabilmektedir. Havuz suyundaki klor miktarı ve suyun ph ı gibi etkenler de özellikle kimyasal etkenlere bağlı gelişen konjonktivite oldukça önemlidir. Kimyasallara bağlı konjonktivitlerde genellikle kaşıntı, kızarıklık, batma, sulanma ışığa hassasiyet gibi şikayetler yaşanır. Alerjik bünyeli kişilerde sudaki klore bağlı reaksiyonlar da gelişebilmektedir. Bu nedenle bu kişilerin deniz gözlüğü kullanmaları, havuzdan çıktıktan sonra gözlerini bol suyla yıkamaları bu reaksiyonlara karşı gözleri korumada faydalı önlemlerdendir. Havuza bağlı göz enfeksiyonlarından bir diğeri de gözün şeffaf kısmı olan kornea dokusunun iltihabı olan keratittir. Bu rahatsızlıkta gözün saydam tabakası üzerinde beyaz leke oluşur. Bu durumda gözde şiddetli batma ve ağrı yaşanır. Bu enfeksiyonun ilerlemesine bağlı saydam tabakada ülserleşme ve delinme gibi durumlar oluşabilir. Oluşan bu durumlara bağlı görme azalması ve daha da kötüsü kalıcı görme kaybı da yaşanabilir. Bu nedenle belirtiler başladığında hızlı bir şekilde tedavi başlanması için göz doktoruna başvurulmalıdır. Kontakt lens kullananlarda keratit görülme olasılığı daha fazladır” diye konuştu.

Havuza kontakt lens ile girilmemelidir 

Vücut direnci iyi olmayanlarda, çok uzun süre havuzda kalanlarda ve özellikle de kontakt lens kullananlarda havuza bağlı göz enfeksiyonu olasılığının arttığını ifade eden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Kaya; “Kontakt lensler havuz suyunu içine emer ve mikropların lens gözeneklerine yerleşmesine neden olur. Bu nedenle havuza kontakt lensle girmemek göz enfeksiyonlarına yakalanmamak için çok önemli bir önlemdir. Havuzdan geçen enfeksiyonların büyük kısmı bulaşıcılık özelliği gösterir. Bu nedenle hasta kişinin göz salgılarına temas etmemek gerekir. El hijyenine dikkat edilmeli, havlular ortak kullanılmamalı, göz damlalarını göze temas ettirmeden kullanmalıdır. Aynı damlayı birden fazla kişinin de kullanmaması hastalıktan korunmada önemlidir” dedi.