İlköğretim okulundayken babasının futbola yönlendirmesine rağmen güreşi tercih eden ve arkadaşlarının ‘senden güreşçi olmaz’ dediği 17 yaşındaki Barış Kaya, Avrupa Yıldızlar Serbest Güreş Şampiyonu olarak büyük bir başarıya imza attı.
Hedefini; ‘Dünya ve olimpiyat şampiyonluğu’ olarak açıklayan Kaya, “Babamın futbol oynamamı istemesi ve arkadaşlarımın ‘senden güreşçi mi olur?’ eleştirilerine rağmen hırslandım ve güreşi sevdim, 5 yılda Avrupa şampiyonu oldum” dedi. Kaya’yı güreşe yönlendiren isim ise okullarda yetenek avına çıkan güreş antrenörü Hasan Turan olmuş.

Bursa Yıldırım Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Barış Kaya, ilköğretim okuluna giderken güreş yapmak istedi. Oğlunun çok iyi futbol oynadığını ve sol ayağını da iyi kullandığını düşünen baba Rasim Kaya, Barış’ı Arabayatağı Spor Kulübü Futbol takımına verdi. Farklı mevkilerde oldukça başarılı perfonmans ortaya koyan Barış, güreş yapmakta kararlı olduğunu ailesine bildirdi. Tam da bu dönemde, henüz Barış 12 yaşındayken okullarda yetenek avına çıkan Bursa Büyükşehir Belediyespor Güreş Takımı antrenörlerinden Hasan Turan, Barış’ın yeteneğini keşfetti. Tüm arkadaşlarının ‘Sen güreş yapamazsın, başarılı olamazsın, senden güreşçi mi olur?” çıkışlarına rağmen Hasan Turan’ın davetine icabet eden Barış Kaya, ilk sezonda Türkiye Minikler Güreş Şampiyonası’nda 3’üncü oldu. İkinci sezonda ise Türkiye 2’inciliğini ilan eden Barış Kaya kısa sürede rüştünü ispat etti. Antrenörlerinin de yardımıyla yeteneğini geliştiren Barış Kaya, 50 kiloda geçtiğimiz günlerde Polonya’nın Varşova kentinde yapılan Avrupa Yıldızlar Serbest Güreş Şampiyonası'nda ilk turda Ermeni Arman Khatchatrvan'ı, ikinci turda Azeri Mammadhuseyn Hasanov'u, çeyrek finalde Ukraynalı Viktor Blashchak'ı, yarı finalde Alman Dorn Niklosi'yi yenerek finale çıktı. Henüz 17 yaşındaki Barış Kaya, finalde ise Gürcü Shota Phantsulala'yı yenerek Avrupa Şampiyonu oldu.
İstiklal Marşı’nı uluslar arası arenada okuttuğu için mutlu ve gururlu olduğunu belirten Barış Kaya, “Babam sürekli bana futbol oynamamı öğütlüyordu. Hatta bir arkadaşı vasıtasıyla bir kulübe götürdü. Bursaspor altyapısına seçilebilecekken ben tercihimi güreş yapmaktan yana kullanmak istiyordum. Arkadaşlarım da sürekli bana ‘senden güreşçi olmaz’ deyince azmettim, motive oldum, şükürler olsun kısa sürede madalyalar geldi. Milli takımlara seçildim. Avrupa Şampiyonu oldum. Kısmetse hocalarımızla beraber çok çalışıp, Dünya ve olimpiyat Şampiyonu olmak istiyorum. Bu arada eğitimimi de aksatmamaya gayrete ediyorum” dedi.

BURSASPOR’A GİDECEKTİ
Bir okulda görev yapan baba Rasim Kaya ise, oğlunun çok iyi futbol oynamasına rağmen ata sporu güreşi tercih ettiğini söyledi. Baba Kaya, şöyle devam etti: “Barış’la ilgili büyük hayallerim vardı, Bursaspor’a gidecekti. Şu anda Yeşil Beyazlı takımın yıldızlı Volkan Şen’in yetiştiği kulübe gönderdik. O güreş yapmayı istiyordu, karşısına antrenörler çıkınca o da güreş yapmayı yeğledi. Avrupa Şampiyonu oldu, gözyaşlarıyla izledik onu. Şükürler olsun, hocaları da onunla yakından ilgileniyor”.

YETENEK AVCISI ANTRENÖR OKUL BAHÇESİNDE KEŞFETMİŞ
Barış Kaya’yı da her sene düzenli olarak şehirdeki ilköğretim okullarını yetenek taramasından geçiren Bursa Büyükşehir Belediyespor Yıldızlar Güreş Takımı Antrenörü Hasan Turan, keşfetmiş. Okul bahçelerinde beden eğitimi derslerini de yakından takip eden Turan, Barış’taki güreşçi yeteneğini görünce hemen ailesiyle iletişime geçmiş. Barış’ın kendisini yetiştirmesiyle birlikte çok başarılı bir güreşçi olacağını anlatan Turan, “Biz takım için her sene okullardan güreşçi arıyoruz. Barış’da da yetenek gördük. Şükürler olsun o da bizi mahcup etmedi. Hem karakteri hem de kıvraklığı ile inşallah ileride daha başarılı bir sporcu olacak” diye konuştu.
Türkiye Güreş Federasyonu Asbaşkanı Abdullah Karadağ ise Barış Kaya’nın ilerisi için umut verici bir güreşçi olduğunu söyledi. Karadağ, şunları kaydetti: “Biz gerek Bursa’da gerekse ülke genelinde yeni güreşçilerin yetişmesi için altyapı şartlarının iyileştirilmesi noktasında gayret içerisindeyiz”.
CİHAN