Denizli’nin Sarayköy ilçesine bağlı Duacılı Beldesinde süt üreticisi Süleyman Selçuk, 3 yıl önce kurduğu 50 başlık besihanesinin tüm elektriğini güneşten sağlıyor.

Çiftliğine 3 yıl önce yaklaşık 20 bin lira harcayarak 10 panelli 1.75 kilovat kurulu güce sahip güneşten elektrik enerjisi üreten sistem kurduran Süleyman Selçuk, akülerde depoladığı elektrik enerjisiyle, ineklerini sağıyor, sağdığı sütleri soğutma tanklarında muhafaza ediyor, kuyulardan inekleri için su çekiyor. Güneşten elde ettiği elektrik enerjisiyle evinin ve çiftliğinin gece aydınlatmasını sağlayan Selçuk, çiftlik evindeki buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon gibi elektronik cihazları da aynı enerjiyi kullanarak çalıştırıyor. Besihanelerin yerleşim yerlerinin dışarısına çıkartılması ile ilgili alınan bir karardan sonra Duacılı Beldesinin dışına çiftliğini kurduğunu ancak uzaklık nedeniyle elektrik alamadığını söyleyen Selçuk, “Çiftliğimi kurduktan sonra yerleşim yerine uzaklığımız nedeniyle elektrik alamadım. Satın aldığım jeneratörden elde ettiğim elektrikle çiftliğin enerji ihtiyacını karşılamak istedim, maliyet çok yüksek çıktı. Arayış içindeyken yenilenebilir temiz enerji ile tanıştım. Bir haftada sistem çiftliğime kuruldu. Sistem yaz aylarında 10 saat kışında 3 – 4 saat güneş görse sorunsuz çalışıyor. Güneş olmayan günlerde de akülerde depoladığımız elektriği kullanıyoruz. Çok rahatladım, hiç elektrik parası ödemiyorum. Elektrik masrafım olmadığı içinde sattığım sütten iyi paralar kazanıyorum” dedi

Çiftçilerin yanındayız

Besici Süleyman Selçuk’un çiftliğine sistemi kuran Pam Solar Güneş Enerjisi Sistemleri Sahibi Yalçın Kaplan, “Denizli’de kurduğumuz sistemler çok verimli çalışıyor. Besicilik yapmak isteyen herkes dağ başına bile çiftliğini kursun. Kullanacağı elektriği biz kuracağımız sistemle çiftçimize sağlarız. Kurulum maliyeti çok yüksek olmayan sistemimiz zaten iki üç yılda kendisini amorti ediyor. Besicilik yapmak isteyenlerin, elektriğe para ödemek istemeyenlerin, evimde işyerimde temiz enerji kullanmak istiyorum diyenlerin yanındayız. Kurduğumuz sistemde paneller güneş gördüğünde aküleri hızla dolduruyor. Güneş olmayan günlerde ise paneller havanın sıcaklığından elektrik üretmeye devam ediyor. Yer, bölge, yükseklik, konum hiç fark etmez, kim hangi alanda yatırım yapacaksa başlasın, elektrik enerjisini biz sağlayacağız. Sistemimizi kurdurmak isteyenlere bankalarda düşük faizli veya faizsiz kredi imkânları sunuyor. Elektrik maliyeti olmadığı için sistem kullanıcısına daha çok para kazanma fırsatı da sunuyor” dedi.