Denizli’de Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Demirciler, Bu sayının 173 bin 916’sının evlilik öncesi, 18 bin 082 kişi de tanı amaçlı olarak taramadan geçirildiğini belirten Müdür Demirciler, taramalarda 9 bin 525 Beta Talasemi taşıyıcısı, 761’da Anormal Hemoglobin taşıyıcı tespit edildiğini ifade etti. Denizli Devlet Hastanesi’nde yapılan 12 bin 228 tarama testi ile birlikte toplam 204 bin 216 kişinin taramadan geçirildiğini hatırlatan Demirciler, “Talasemi, (Akdeniz anemisi) alyuvar yapım bozukluğu ortaya çıkan kalıtsal kan hastalığıdır. Başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere ülkemizde ve tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir. Beta Talasemi taşıyıcılığı ülkemizde yüzde 2,12’dir. İlimizde bu oran yüzde 3,2’dir. Talasemi Taşıyıcılığının hafif anemi dışında herhangi bir belirtisi yoktur. Bu kişiler ya özellikle Talasemi testi yaptırdıklarında, ya da hasta bebekleri doğduktan sonra kendilerinin de taşıyıcı olduklarını öğrenmektedirler. Talasemi taşıyıcıları her işte çalışabilirler. Talasemi taşıyıcılığı bulaşıcı değildir, sadece genetik yolla çocuklarına aktarabilirler ve ömür boyu devam eder.” Dedi.

Evlenecek çiftler taramadan geçiriliyor

Denizli
’de 1995 yılından bu yana evlenecek çiftlerin zorunlu olarak talasemi testi yaptırdıklarını ifade eden Demirciler, “İlimizde nikâh öncesi yapılan test sayısının, gerçekleşen akdi nikâh sayısına oranı 2002 yılına kadar yüzde 40 iken bu oran giderek artan bir ivme ile 2012 yıllarında yüzde 100’e yaklaşmıştır.
Bu testin amacı evliliğe engel olmak değildir. Test yaptıran çiftlerin taşıyıcı oldukları tespit edilirse, genetik danışmanlıkları Hemoglobinopati Tanı Merkez’ince verilmektedir. Doğurganlık yaşında bulunan her ikisi de taşıyıcı toplam 162 çiftimizle irtibat kurarak; gerek doğum öncesi tanı gerek genetik danışma kapsamında birebir görüşmeler yapılmaktadır. Hamile tespit edilen çiftler PAÜ, Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesinden randevulu sistemle prenatal tanıları yapılmaktadır.” Diye konuştu.
 
Aile Okulu’na devam

Talasemi tarama testi yaptırmak için müracaat eden çiftlere müdürlük bünyesinde kurulu bulunan Aile Okulu’nda eğitim verdiklerini anlatan Demirciler, “Evlenme hazırlığı yapan gençlerimize Aile okulumuzda talasemi, üreme sağlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, aile içi kadına yönelik şiddet, RH uyuşmazlığı gibi konularda eğitimler verilmektedir. Bu kapsamda 37 bin 482 kişiye bilgilendirme ve eğitimler yapılmıştır. Ayrıca; evlendikten sonra da boşanmaları minimuma indirmek için, aile okulunda görev yapan uzman ekip tarafından (Psikolog, Avukat, Din görevlisi, Ebe) randevu ile ailenin sosyokültürel yapısına uygun olarak eşler arası iletişim, sağlık, psikososyal, hukuksal danışmanlık gibi eğitim seansları da verilmektedir” diye konuştu.