Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Muzaffer Keçelioğlu, sıcak yaz aylarında vücuttaki suyun terleme yoluyla daha çok dışarı atılmasının idrarın azalmasına, bunun da böbrekte taş oluşumuna sebep olduğunu söyledi.

Aşırı sıcak havalarda terleme sebebiyle vücudun su kaybının fazla olduğunu, idrar miktarının ise azaldığını belirten Keçelioğlu, bu durumun idrarın daha konsantre olması ve asitik hale gelmesine sebep olduğunu ifade etti. Bunun da zamanla taş oluşumuna ve küçük taşların büyümesine yol açabildiğini vurgulayan Uzm. Dr. Keçelioğlu, “Ayrıca az sıvı tüketimine bağlı olarak böbrek taşı bulunan kişilerde de enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bu yüzden yaz aylarında, böbrek taşı olanlar ya da böbrek rahatsızlığı geçirenler daha dikkatli olmalıdır. Bu kişiler, günde en az 2 litre sıvı almalıdır ki böbreklerine yeterince sıvı gitsin ve enfeksiyon gibi rahatsızlıklar oluşmasın.” dedi.

Keçelioğlu, böbreğin içindeki taşların sarsıntılı bir yolculuk veya aşırı bir faaliyetten sonra aniden bulunduğu yerden hareketlenip böbrekle mesane arasındaki idrar yoluna düşmesiyle şiddetli sancılar başlayabildiğini, ağrının sırtın yan tarafı ve böbrek üzerinde olabileceği gibi kasıklara doğru da yayılabildiğini belirtti. Gece çok sık idrara kalkmayla idrarın hafif kanlı olması, bulantı ve kusmanın böbrek taşı belirtisi olabildiğini vurgulayan Muzaffer Keçelioğlu, “Bu yüzden birkaç günden uzun süren ağrı ar sırasında şiddetli yanma, yüksek ateş gibi belirtiler olursa hemen bir uzmana başvurmak gerekir. Farklı sebeplere bağlı olarak oluşan böbrek ve idrar yolu taşları, yoğunluğu ve büyüklüğüne göre şiddetli ağrılara yol açabileceği gibi bazı böbrek ve idrar yolu taşları da oldukça iri olmalarına rağmen hiçbir şikâyete yol açmayabilir. Bunları tesadüfen yapılan incelemeler sonucunda teşhis ediyoruz. Bu tür sessiz taşların uzun süre fark edilememesi durumunda ise böbrek çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden taşı olduğu bilinen hastaların şikayeti olsun ya da olmasın muhakkak rutin kontrollerine gitmeleri çok önemlidir.” diye konuştu.

'YAZIN KAPALI YERDE BULUNAN 2, GÜNEŞLİ YERDE BULUNAN 4 LİTRE SU İÇMELİ'

Sıcak havalarda böbrek taşı risklerini en aza indirebilmek için gün boyu kapalı yerlerde bulunanların 2 litre, güneşli yerlerde 3-4 litreden fazla su içmesi gerektiğini anlatan Dr. Muzaffer Keçelioğlu, şunları kaydetti: “Böbrek fonksiyonları sınırlı olan diyabet ve hipertansiyon hastalarının yeterli sıvı almamaları ya da aşırı terlemeleri sonucu böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu hastalıkları olan kişiler, bol sıvı alımına daha özen göstermelidir ve tuz tüketimini de kontrol altında tutmalıdır.”