Yabancı menşeli zayıflama çaylarında kanser riski olduğu belirtildi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Coşkun Usta, zayıflama çaylarında bulunan zararlı maddelerin başında eskiden ilaç tedavisinde kullanılan fenifuleten maddesi bulunduğunu belirterek, "İshal tedavisinde kullanılan bu maddenin kanser yapan moleküler arasında olduğu ve bunun yanında kalp damar hastalıklarıyla ilgili problemler yaşanmasına neden olduğu biliniyor" dedi. 
Toplumun en önemli sorunlarından birinin şişmanlık olduğunun altını çizen Prof.Dr. Coşkun Usta, şöyle konuştu: "Dolayısıyla çok fazla sayıda insan problem yaşıyor çeşitli hastalıklarla boğuşuyor. Estetik açısından da olsa bir zayıflama amaçları var. Zayıflamak isteyenler başka birinin söylemlerine çok dikkat ediyor. Bunu da bir kurtuluş gibi görüyor. 'Daha az ya da kontrollü yiyeyim ama bana da bir şey verilsin zayıflayayım' diye düşünüyor. 'Daha estetik duruma geçeyim' diyorlar. Hal böyle olunca insanların bu zayıflamakla ilgili problemlerini çözmek için piyasaya yeni ürün çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de yabancı menşeli zayıflama çaylarıdır."

"YASAK AMA KULLANILIYOR"
Türk toplumunun yabancı ürünlere karşı bir sempatisinin olduğuna değinen Prof.Dr. Coşkun Usta, şunları söyledi:
"İçinde ne olduğu hakkında bilgimiz olmadığı için ne şekilde pazarlanıyorsa onu o şekilde tüketiyoruz. Ve bu çaydan medet umuyoruz. Bitki çayları faydalı. Bu fayda üzerinden zayıflatıcı bitki çayı pazarlanması söz konusudur. Ama yapılan araştırmalar şunu gösteriyor. Çaylar içinde zararlı olabilecek maddeler içeriyor. Zayıflatma amacıyla ilaç içine katılan moleküller sağlığı tehdit ediyor. Bunların başında da eskiden ishal tedavisinde kullanılan fenifuleten maddesi geliyor. Daha sonra bu maddeler kanser yapabilen moleküller arasına girdi. Kalp damar hastalıkları ile ilgili problemler yaşandı. Tansiyon hastalığı yaptığını görüyoruz. Böyle zararlı etkileri ortaya çıktı. Ondan sonra yasaklandı. Bu yasaklanma dünya çapında çok iyi duyurulmadığı zaman ilaçların pazarlanmasına devam ediliyor. Bu konuyu bilmeyenler zayıflama çayı adı altındaki çayı tüketiyor. Bu ilaçların uzun dönem halinde kullanılmaması uyarı halindeydi. Yasak olmasına rağmen kullanılmaya devam ediliyor."

İNTERNET SATIŞI
Bu tür çayların özellikle internet üzerinden pazarlandığını ifade eden Prof.Dr. Usta, "Bu tür maddeler internet üzerinden pazarlanıyor. İçeriği hakkında fazla bilgi bilmiyorsunuz. Yaygın bir kullanım ağına ulaşılıyor. Tanıdık kişilerin de reklamlarında oynaması ayrı bir pazarlama stratejisidir" dedi. Zayıflama çayının uzun süre kullanılmasının sıkıntılarını anlatan Prof. Dr. Usta, şunları kaydetti:
"Kısa vadeli kullanılan bir şey değil. Yanlış bir maddeyi uzun dönem kullandığınız zaman bir kere tansiyonunuz, kansere yatkınlığınız artıyor. Ritim bozluklulara neden olabiliyor. Yanlış beslenmenin üzerine bir de direkt zararlı olduğunu bildiğimiz maddeyi aldığımız zaman ciddi problemler ortaya çıkabilir. İnsanların sağlıkları tehlikeye sokulmamalıdır."

"KİŞİ İSTERSE ZAYIFLAR"
Doğal yollardan zayıflamanın daha önemli olduğuna vurgu yapan Prof.Dr. Coşkun Usta, sözlerini şöyle tamamladı: "İnsanlar zayıflamak istediklerini söyler ama gerçekten zayıflamak isteyen insan çok az. 'Yiyeyim, içeyim ama bu arada zayıflayayım' mantığı var. Kişi gerçekten zayıflamak isterse zayıflar. Gerçek zayıflayan grup onlardır. Dışarıdan madde almadan çok kolay zayıflayabilirsiniz. Kişi isterse çok kolay zayıflayabilir. Hayat tarzımızı değiştirerek, doğru beslenme ile zayıflayabiliriz. Dışarıdan zararlı madde almaya hiç gerek yok."