Özellikle kadınları etkisi altına alan varis, görünümü de olumsuz yönde etkilediği için kadınların korkulu rüyası oluyor. 
Bacak varisleri günümüzde en sık karşılaşılan damar rahatsızlıkları arasında yer alıyor. Özellikle kadınları etkisi altına alan varis, görünümü de olumsuz yönde etkilediği için kadınların korkulu rüyası oluyor.
Hareketsizlik, dar kıyafet ve yüksek topuk gibi etkenlerin varise neden olduğunu belirten Op. Dr. Zeki Talas, varisten korunma yollarını ve tedavi seçenekleri konusunda bilgiler verdi. Talas, “Bacak toplardamarları, genişleme sonucu kanı kalbe geri götürme fonksiyonlarını kısmen yitirir. Bunun sonucunda oluşan göllenmeyle, toplardamarlar kıvrımlaşarak şişer ve cilt yüzeyinde kabarık bir hale gelir. Görsel olarak mor görüntüler meydana getiren bu oluşumlara varis denir. Varis genellikle ailesinde varis olan bireylerde görülür. Ayrıca hormonal farklılıklardan dolayı, hamilelikte ve doğum kontrol hapı kullanımı sırasında varis daha sık görülür. Varisin oluşumunda kilo da önemli bir faktördür. Bu nedenle aşırı şişman kişilerde ve hamilelik döneminde de sıklıkla varis ile karşılaşılır. Aynı zamanda hayat tarzı da varis oluşumuna neden olan bir diğer faktördür. Uzun süre ayakta durmak ya da oturmak, dar kıyafetler giymek ve yüksek topuklu ayakkabı tercihi de varis sebebidir” dedi.
Varisin en belirgin belirtisinin bacak damarlarında belirginleşme olduğuna işaret eden Talas, “Damarların cilt yüzeyinde kabarıklaşmayla birlikte kıvrımlı hal almaları, ağrı, kaşıntı, özellikle geceleri artan yanmalar, kramplar, dolgunluk veya huzursuzluk hissi farklı derecelerde hissedilebilir. Varis tedavi edilmezse, ciltte çeşitli ödemlere sebep olabilir. İlerleyen varis, kan dolaşımında da önemli problemlere yol açabilir. Bu yüzden, varislerin ilerlemesine engel olmak gerekir. Varis tedavisinde uygulanan pek çok yöntem vardır. Halk arasında bilinen ve uygulanan en basit tedavi yöntemi varis çoraplarıdır. Bu çoraplar sabahları uyandıktan hemen sonra ayaklar yukarıya uzatılarak giyilir. Sadece varisli kişilerin değil, varis riskini taşıyan kişilerin de bu çorapları (düşük basınçlı olmalı) giymeleri önerilir. İlerlemiş varislerin tedavisi daha zordur. Bu durumlarda; ilaç tedavisi, cerrahi tedavi, lazer ile hastalar tedavi edilebilir” diye konuştu.
Dr. Talas, varisten korunmak için şu pratik önerilerde bulundu: “Kilonuzu dengede tutun, fazla kilolarınızı verin. Fazla ayakta durmayın. Yüksek topluklu ayakkabıları tercih etmeyin. Rahat ve bol kıyafetleri tercih edin. Kemerinizi çok sıkmayın. Günde 2 litre su için. Gün içerisinde hareketsiz kalmayın, her yarım saatte bir 15-20 adım yürüyün. Fırsat buldukça bacaklarınıza soğuk su uygulayın
Tempolu yürüyüşleri aksatmayın, fırsat buldukça yüzün”